član Predsjedništva BiH

Dodik se obrušio na SAD zbog sankcija: Oni žele muslimanima stvoriti državu

milorad dodik
PIXSELL
06.01.2022.
u 07:15

"Meni je ostalo samo da očekujem da me ubiju pa ako se to dogodi želim da se zna da su to učinili Amerikanci u suradnji s Britancima", izjavio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u srijedu navečer da ga američke sankcije neće odvratiti od dosadašnjeg ponašanja i politike..

Nakon što je objavljena odluka američkog Ministarstva financija kojom su zbog ugrožavanja stabilnosti BiH i kršenja Daytonskog sporazuma te umiješanosti u korupciju sankcijama kažnjeni Dodik i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija, u Banjoj Luci se izvanredno sastao Izvršni odbor vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Dodik je nakon toga na konferenciji za novinstvo kazao da su ga SAD optužile bez ikakvih dokaza predbacujući Washingtonu da se izravno miješa u unutarnje poslove BiH, "neskriveno podupire muslimane i oporbu" u svrhu destabilizacije Republike Srpske koja je, po njegovu sudu, jedina održiva jer će se BiH, kako tvrdi, svakako raspasti, prenosi Hina. 

"Oni žele muslimanima stvoriti državu i to je problem", kazao je Dodik kojemu je putovanje u SAD zabranjeno još 2017. godine kada je prvi put označen osobom koja izravno prijeti provedbi Daytonskog sporazuma.

Dodikov je zaključak da je svijet u kaosu i SAD u takvoj situaciji pokušava uspostaviti svoje standarde koji su njemu neprihvatljivi, rekao je i  američkog veleposlanika u BiH Erica Nelsona nazvao lašcem.

Dodik očekuje da se Njemačka pridruži američkoj politici sankcija, ali je poručio da ga ni to neće spriječiti da nastavi s dosadašnjom politikom koja se svodi na to da se RS-u osigura što veći stupanj samostalnosti a u konačnosti omogući odcjepljenje od BiH.

Kazao je da je kontaktirao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji mu je potvrdio da Srbija neće podržati bilo koje sankcije.

"Meni je ostalo samo da očekujem da me ubiju pa ako se to dogodi želim da se zna da su to učinili Amerikanci u suradnji s Britancima", izjavio je Dodik. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije