O koaliciji "Saveza za promjene", SDA i DF-a

Dodik: SDA želi destabilizaciju Republike Srpske, ali će izabrati destabilizaciju BiH, veću nego što misli

milorad dodik
Foto: Dejan Moconja
09.11.2014.
u 20:46

Dodik je rekao da je za SNSD bilo neprihvatljivo nekoliko principa koje je od njih tražila SDA: "Mi smo rekli da nećemo birati člana Predsjedništva BiH u Parlamentu i da ne želimo da odvojimo rješavanje vojne imovine od imovine u cjelini, jer se na taj način želi deblokirati Akcijski plan za članstvo u NATO /MAP/, a visokog predstavnika ostaviti trajno u BiH", naveo je Dodik


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da nije upoznat o detaljima programskih principa koje su večeras u Sarajevu potpisali Savez za promjene, SDA i DF, ali da je "očigledno da je SDA u funkciji razbijanja političke strukture u RS-u".

Dodik je Srni rekao da SDA nastoji napraviti dovoljno sukobljene strane u RS-u jer u suštini želi destabilizaciju manjeg bh. entiteta, ali je ocijenio da će SDA izabrati destabilizaciju BiH veću nego što misli.

"U svakom slučaju njihovo je legitimno pravo da potpisuju i surađuju s kim hoće. Poznajući način rada SDA, oni u to nisu ušli bez detalja i čvrstih obećanja koje im SDS, eventualno, daje", dodao je Dodik.

Dodik je rekao da je za SNSD bilo neprihvatljivo nekoliko principa koje je od njih tražila SDA.

"Mi smo rekli da nećemo birati člana Predsjedništva BiH u Parlamentu i da ne želimo da odvojimo rješavanje vojne imovine od imovine u cjelini, jer se na taj način želi deblokirati Akcijski plan za članstvo u NATO /MAP/, a visokog predstavnika ostaviti trajno u BiH", naveo je Dodik.

On je napomenuo da SNSD nije prihvatio ni da se primjenjuje ono što SDA traži u oblasti obrazovanja na prostoru RS-a, a da se na prostoru FBiH uspostavi drukčija praksa.

"Očigledno su tu mešetarili i mnogi iz međunarodnog faktora, ali objektivno, legitimni su i jedni i drugi i treći i svi imaju pravo da se opredjeljuju za politike, ali vidjet ćemo na koji način će se to sve ostvarivati", rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da Bakir Izetbegović ima problem s tim da se on nekom priključuje, jer želi imati vodeću ulogu.

"On ne može biti onaj koji će odlučivati u BiH, može prihvatiti partnerstvo i to je ono iza čega mi sada stojimo i u tom pogledu ne mislimo da je moguće drukčije. Ako SDS prihvaća da bude izabran i da bude u nekom drugom odnosu, a ne u partnerstvu, onda je to jedna loša politika za RS", rekao je Dodik.

Dodik kaže da ne može više komentirati, jer ne zna detalje ni principe, a uvijek je stvar u detaljima.

Savez za promjene, SDA i Demokratska fronta (DF) potpisali su večeras u Sarajevu "Programske principe za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom razdoblju od 2014. do 2018. godine".

Komentara 3

HA
havrebamse52
01:28 10.11.2014.

Izgleda Dodik i Covic idu zajedno u opziciju jer bez njih BiH ide naprijed,sto znaci u prevodu Dodik gura Covica da mu sluzi za destabilizaciju BiH i federacije Bih,sad vise toga nece biti.

VR
vrisak
08:59 10.11.2014.

Bakir se nece sloziti ni skakvim partnerstvom osim bosnjackog. Bakire to vise ne ide .....

PA
park
21:41 09.11.2014.

Baja prica pricu za malu djecu , ne ide mu po planu pa sad sere , Bumo videl dalje .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije