Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dodik: Sastanak s HDZ-om sutra, ne prihvatamo ANP

14. studenoga 2019. u 14:40 1 komentara 128 prikaza
Foto: Fena

 Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio da će sutra u Mostaru razgovarati s rukovodstvom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) o mogućnostima formiranja vlasti na razini BiH, te naglasio da problem u formiranju vlasti na razini BiH nije HDZ.

Ponavlja da ne prihvata Godišnji nacionalni plan (ANP) za NATO.

- RS neće prihvatiti nikakav dokument koji može da liči na priču o ANP-u. Nismo glupi da kažemo, nazovite vi to kako hoćete, a onda to pošaljete u  Bruxelles i oni to smatraju kao ANP. Zar stvarno misle da smo toliki kreteni? Naravno da nismo - ustvrdio je on novinarima u Banjoj Luci.

Smatra da je, kako kaže, potpuno nerealno to što političko Sarajevo traži od SNSD-a da taj tehnički dokument bude iznesen pred Vijeće ministara BiH, koje u svom sastavu danas nema nijednog člana SNSD-a.

- Kada bi oni to usvojili, kako je jučer rekao i lider SDS-a Mirko Šarović, to znači da bi se otvorila vrata za rekonstrukciju vlasti, odnosno novu strukturu vlasti. Mi u Vijeću ministara nemamo nikoga i onda oni polako pokušavaju da prenesu odgovornost na nas i kažu - vi ćete donijeti odluku koja će glasiti tako i tako kada sutra sjednete tamo. E nećemo, pa da vidimo kako će to izgledati s njima - dodao je Dodik.

Tvrdi da će biti provedeni zaključci usvojeni 12. studenog na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, na kojoj se raspravljalo o „Informaciji o neustavnoj transformaciji daytonske strukture BiH i utjecaju na položaj RS“.

I pored upozorenja međunarodnih predstavnika u BiH da su zaključci neprihvatljivi, najavljuje da će biti formiran tim ljudi i akcijski plan za njihovo provođenje.

Stranci su, tvrdi, degradirali vrijednosti Daytonskog mirovnog sporazuma, a sada žele to da urade i od RS.

- Nastavit ćemo da radimo ono što je u interesu ovog naroda - utvrdio je Dodik, koji je u centru Banje Luke prisustvovao otkrivanju biste Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika RS i jednog od osnivača SDS-a.

  • dybala:

    Hrvatski se kaže prihvaćamo a ne prihvatamo