Član Predsjedništva BiH

Dodik pisao sudionicima večere u Bruxellesu: Komšić nije ovlašten govoriti u ime BiH

Milorad Dodik
16.02.2020.
u 14:07

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i ostalim sudionicima neformalne večere u Bruxellesu, u kojem ih je obavijestio da trenutno predsjedatelj Predsjedništva Željko Komšić nije ovlašten govoriti u ime Predsjedništva BiH.

- Predsjedništvo BiH je po Ustavu BiH zaduženo za vanjsku politiku, s tim da Predsjedništvo čine tri ravnopravna člana, pri čemu mandat predsjedatelja nema primat u odnosu na drugu dvojicu. Stavovi koje će član Predsjedništva Željko Komšić, trenutno predsjedatelj, eventualno iznijeti tijekom večerašnjeg susreta u Bruxellesu nisu stavovi BiH, niti on ima mandat govoriti u ime BiH - navodi se u pismu Milorada Dodika, prenosi Srna. 

U pismu se navodi da bi odstupanje od ranije prakse europskih struktura, koja je uvažavala ravnopravnost svih u BiH prilikom ovakvih i sličnih susreta, moglo narušiti povjerenje u novoizabrane institucije EU, a i doprinijeti dodatnoj destabilizaciji BiH, priopćeno je iz ureda člana Predsjedništva BiH iz RS.

On je u pismu izrazio žaljenje zbog činjenice da se propustila prilika da se i na tom skupu čuje legitiman glas iz BiH, jer je mnogo tema koje su važne za regijui koje ne trpe odgađanje, a o kojima je neophodno čuti legitimno mišljenje iz BiH.

U Bruxellesu će večeras biti održana radna večera predstavnika zemalja zapadnog Balkana s predsjednikom Europskog svijeća i šeficom Europske komisije Ursulom fon der Leyen u okviru priprema za summit EU - zapadni Balkan u Zagrebu u svibnju ove godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?