Predsjedatelj Predsjedništva BiH

Dodik: Nisam ikebana i ne želim biti pokriće za loša rješenja

DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
21.11.2018.
u 14:02

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će se, ako ga preostala dva člana Predsjedništva budu preglasala u odlukama, vratiti u Narodnu skupštinu Republike Srpske i tamo odbiti odluku donijetu na takav način.

On je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije rekao da po Ustavu ako Narodna skupština RS odbije odluku koju su preglasavanjem donijela ostala dva člana Predsjedništva BiH, ta odluka se smatra nevažećom.

"Krajnji autoritet za odluke na razini BiH nije Predsjedništvo nego ukoliko dođe do preglasavanja to je za nas Narodna skupština, a ja se neću libiti toga", rekao je Dodik, prenosi N1. 

Dodik je dodao da nije čovjek koji bi pravio zlo bilo kome, ali je "radikalan i rigorozan ako osjeti da netko želi poniziti njegov narod i republiku iz koje dolazi".

"Želim reći da ovo nije moj željeni posao i nisam osobno baš nešto posebno sretan u tom pogledu. Ali sam isto tako prihvatio odgovornosti, jer nekako su me vrijeme i politički procesi doveli u poziciju da prihvatim kandidaturu i pokažem da Republika Srpska mora biti uvažavana i ne može biti zaobiđena", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je BiH "neuspješni eksperiment", zato što je, kako je rekao, "visoki predstavnik 540 puta donio odluke kojima je modelirao politički sustav, derogirao Ustav i činio međunarodni kriminal".

"Mi u Republici Srpskoj smo to riješili prije 10 godina kada je on (visoki predstavnik) proglasio neki zakon ili odluku, ja sam tada kao premijer zabranio da se to objavi u Službenom glasniku", kazao je Dodik.

Dodik je rekao i da će mu ured biti u Istočnom Sarajevu i da ne vidi razlog da radi u Predsjedništvu BiH ukoliko nema pun suverenitet.

"Ja nisam ikebana i ne želim biti pokriće za loša rješenja koja su oni dali, prije svega Paddy Ashdown i Wolfgang Petritsch", rekao je on.

Na pitanje kako planira vratiti nadležnosti Republici Srpskoj, Dodik je kratko odgovorio "pa uzećemo ih sami".

"SIPA za početak neće moći ići na teritorij Republike Srpske, jer u Ustavu piše da oružane snage iz jednog entiteta ili s razine BiH ne mogu ući na prostor drugog entiteta bez suglasnosti Vlade tog entiteta. Ukoliko se to dogodi, naravno da ćemo imati naše reakcije i bit će brze", rekao je on i dodao da će reakcije biti "ne da prave nered, već da uspostave red".

Dodik je dodao da je njegov stav, stav Srbije, jer doživljava Srbiju kao svoju zemlju više nego BiH, te da je došao u Predsjedništvo da predstavlja Republiku Srpsku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?