predsjednik rs

Dodik: Ne trebamo odustati od priče da jednog dana održimo referendum

Milorad Dodik
30.09.2017.
u 14:26

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da bi referendum u tom bh. entitetu o Sudu i Tužiteljstvu BiH bio održan, kada bi ga podržala i oporba.

-Neka oporba kaže hoćemo održati referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH i mi ćemo ostati pri odluci i održati referendum - ustvrdio je Dodik danas u izjavi novinarima u Modriči gdje je nazočio obilježavanju 10.godišnjice smrti Milana Jelića, nekadašnjeg predsjednika RS-a, javlja Fena. 

Ističući da u vezi s važnim pitanjima, poput referenduma o Sudu i tužiteljstvu BiH mora postojati potpuno političko jedinstvo u RS, Dodik je naveo da, ako oporba bude glasovala protiv tog referenduma ili se ne izjasni jasno, onda to znači da nema političkog konsenzusa u RS.

To znači, kaže, da se trenutno od toga odustaje, ali, kako je naveo, RS se ne odriče trajno prava na referendum o bilo kojem pitanju. 

-Mi ne trebamo odustati od te priče da jednog dana održimo referendum. Bez obzira koliko netko pokušavao da to prikaže cinizmom ili čak slabostima, referendum treba ostati institut koji trebamo njegovati i razvijati kako bi odlučivali o svakom nacionalnom i narodno važnom pitanju, i o Sudu i Tužiteljstvu BiH, i o statusu, koje trebamo održati jednog dana. ali u svemu tome ne treba biti naivan i za takva kapitalna pitanja potrebno je potpuno političko jedinstvo - rekao je Dodik.

Dodao je da je kontekst najavljenog referenduma o neovisnosti u Kataloniji potpuno drugačiji nego u RS-u, jer međunarodni faktor šuti o događajima u Kataloniji, a BiH se pokazuje da je "čuva" međunarodna zajednica.

Odluka o ovom referendumu usvojena je u Narodnoj skupštini još u srpnju 2015. godine, a objavljena je u „Službenom glasniku RS-a“ tek 20. rujna ove godine i jučer je stupila na snagu.

Dodik je najavio suspenziju odluke, a oporbaa ga je optužila da je manipulirao referendumom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?