odbacite odluke predsjedništva bih

Dodik: Jeste li za mene ili Komšića i Džaferovića!?

Screenshot/Klix
29.07.2020.
u 12:36

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske govorio je o Memorandumu o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutarnje sigurnosti SAD-a o suradnji u svezi s uporabom putničkih informacija kazavši da se njime "pokušava skrnaviti ustavna nadležnost RS-a", piše Klix.

Dodik je poručio da je ovime ugrožen interes RS-a i da se Memorandumom zadire u ustavno-pravni poredak.

"Ono što je veoma važno je činjenica da je isključena bilo kakva mogućnost da po ovom pitanju bude angažirana naša policijska agencija sto je ključni razlog zašto sam smatrao da ovaj memorandum ne treba dobiti podršku", rekao je on.

Kazao je i kako nisu dostavljena potrebna mišljenja o Memorandumu te da je postojao razlog za "zbrzavanje" donošenja ovog dokumenta.

"Vjerujem da ovo ima veze s političkim prepucavanjem koje je podrazumijevalo da se izlazi s tim da se NSRS suprotstavi SAD-u u pogledu neprihvatanja ovakvog Memoranduma. Mi nemamo nijedan razlog dvoumiti se. Sve ono što je mimo ustava, interesa RS-a i nadležnosti naših institucija ne može biti prihvaćeno taman da su na drugoj strani bile i SAD i sve druge zemlje".

On je još kazao da je Memorandum neprovodiv jer Ministarstvo sigurnosti BiH nema ovlasti o njegovu provođenju.

"Primitivni pristup iz FBiH je išao s tim da se to objašnjavalo da smo mi protiv borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, a to nije točno. Mi se možemo boriti protiv terorizma i organiziranog kriminala, ali na način da se uvažavaju naši interesi. Pokazali smo tijekom svih godina da se borimo za to", poručio je Dodik.

Na kraju još je kazao da neće oklijevati ni povući vitalni nacionalni interes zbog bizarnih stvari jer su i "male stvari za njih velike".

Kada je u pitanju ovaj Memorandum, traži podršku zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a te da odbace zaključke Predsjedništva o Memorandumu i PISA testiranju:

"Na vam je da odlučite. Odbacimo odluke Predsjedništva. U drukčijoj varijanti to bi bilo loše za RS jer se ovo svodi na glasovanje jeste li za Dodika ili za Džaferovića ili Komšića".

Kako NSRS ima mogućnost o ovim pitanjima odlučivati, Dodik kaže da je u nekom smislu donošenja odluka "NSRS krajnje i odlučujuće mjesto te da je iznad Predsjedništva".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?