Predsjednik RS-a

Dodik: Bošnjaci ne poštuju BiH kako predviđa Ustav

Milorad Dodik
03.03.2018.
u 08:33

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je provokacija veleposlanika BiH u Rusiji Mustafe Mujezinovića koji se u Moskvi fotografirao sa, kako je kazao, ''ratnom zastavom BiH'' još jedna potvrda da je BiH ''nemoguća zemlja'', te naglasio da nije dovoljna samo inicijativa za njegovu smjenu, već je taj posao potrebno završiti.

Dodik je rekao da je cilj bio poniziti Srbe, zbog čega ne vidi mogućnost da BiH opstane kao ''državna zajednica'', ako ne bude dogovora tri naroda i dva entiteta, javlja Srna. 

"Bošnjaci ne poštuju BiH kako predviđa Ustav. To je potvrdio posljednji u nizu skandala u diplomaciji BiH. Moram postaviti pitanje - zašto dajemo novac u proračun da se financiraju takvi veleposlanici? Sve ovisi od toga što će uraditi srpski predstavnici u Sarajevu. Nije dovoljno pokrenuti inicijativu, treba to i izvršiti. Takvi ljudi ne mogu predstavljati BiH, jer mi nismo u takvoj BiH. To treba da bude mjera", rekao je Dodik za Televiziju Pink.

On je istaknuo da Republika Srpska i Srbi nisu protiv ustavne BiH, ali jesu protiv ovakve BiH s veleposlanicima koji provociraju.

Ističući da BiH ne može egzistirati bez Republike Srpske i da joj ne može biti nadređena, Dodik je rekao da će se, ako bude izabran za srpskog člana Predsjedništva, u Sarajevu zalagati za Ustav i izvorni Daytonski sporazum, a da će problematizirati sve što je izvan Daytona.

"Jedini proritet bit će Republika Srpska i njeni građani. Kad budem izabran, a hoću biti srpski član Predsjedništva iz Republike Srpske, iza mene mora stajati zastava Republike Srpske. Da se zna svakog trenutka. Nisam zainteresiran raditi na štetu Republike Srpske za bilo kakvu dobrobit BiH", poručuje Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Prema njegovim riječima, izvan Daytona su Sud i Tužiteljstvo BiH, kao i mnoge institucije.

"Mi deset godina ne dozvoljavamo da se promijeni Ustav BiH", rekao je Dodik i naglasio da to do sada nije bio slučaj sa sadašnjim predstavnicima RS na razini BiH, koji su tamo uglavnom figurirali kao ikebane.

On je rekao da nikada u političkoj karijeri nije bio servilan i da ne namjerava to biti ni u Sarajevu, osobito kada je riječ o srpskim nacionalnim interesima.

"Republika Srpska određuje što je BiH, a ne BiH što je Srpska. To piše u Ustavu i Daytonu. Spreman sam surađivati u onome što je realno moguće. BiH ne može egzistirati bez Srpske. Ja sam za mir. Nisam za eskalaciju nasilja", poručio je Dodik.

On je naglasio da sa pričom o ratu izlazi bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, jer je nemoćan.

Komentirajući navode da iza njegovog potencijalnog protukandidata za mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića stoji Velika Britanija, Dodik je rekao da već duže postoji priča o takvoj konekciji.

"To nikada nije potvrđeno, niti dementirano. Je li ili nije treba se ostaviti vremenu da pokaže, ali očito da ne pričaju o meni tu priču", rekao je Dodik.

Kada je riječ o kandidatu SNSD-a za predsjednika Republike Srpske, Dodik je naveo da nije korektno što se u tom kontekstu spominje Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, jer s njim o tome nije razgovarano.

"Darko je jako dobar, pametan momak, politički obrazovan, ali s njim nije razgovarano", rekao je Dodik i naveo da će o kandidatu za predsjednika RS razgovarati s koalicijskim partnerima (DNS i SP).

On je rekao i da je za Republiku Srpsku izuzetno značajno da bude ista vlast na lokalnoj i na entitetskoj razini, kao i na entitetskoj i razini BiH jer će se tako najbolje braniti interesi srpskog naroda.

Govoreći o prijetnji od islamskog ekstremizma i povratnicima sa sirijskog ratišta, Dodik je naveo da je njih cijeli svijet evidentirao kao prijetnju i kao "spavače".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?