Andrej Plenković

'Dociraju nam oni koji imaju totalitarne manire‘

andrej plenković
Nel Pavletic/PIXSELL
14.10.2021.
u 21:17

Govoreći zašto je Vlada posegnula za Uredbom na 30 dana, a zakonski je maksimalno 90 dana, premijer Andrej Plenković je rekao kako se temom cijene energenata, porastom cijene nafte bavimo zadnjih nekoliko tjedana.

- Svi moji međunarodni kontakti od početka rujna završavaju na temi a što vi činite u vezi cijena struje, plina, nafte. To je tema o kojoj stalno razgovaramo unutar Hrvatske, ali i na međunarodnoj razini. U konačnici jučer je Europska komisija izašla s jednim dokumentom koji se mahom odnosi na srednjoročne mjere za plin i za struju kako da se ublaže negativni efekti na građane, na gospodarstvo, rekao je Plenković u Dnevniku HTV-a.

- Mi smo što se toga tiče, to je već više puta komunicirao ministar Ćorić, relativno mirni kad je riječ o cijenama i plina i struje za kućanstva, nešto je kod gospodarstvenika malo kompleksnije jer dio njih nije imao takve ugovore koji bi im osigurali kontinuitet ranije cijene plina i to će se rješavati, dodao je.

- Što se tiče cijena nafte, globalno gledajući imamo veliku potražnju. Ekonomski oporavak koji je sada u cijelom svijetu, kako idemo kraju Covid krize, snažan, a istodobno proizvodnja nafte u zemljama koje su najveći proizvođači ne prati taj rast potražnje nego ima naznaka da će i pasti. Ako imate veći rast potražnje a manju ponudu logično je da cijena ide gore. Mi smo nakon niza dana kada smo analizirali što da činimo imali naznake da bi već idućeg utorka moglo poskupjeti gorivo odlučili prevenirati daljnji udar na standard naših građana, objasnio je premijer.

Na pitanje što ako cijene nafte nastavljaju i dalje divljati premijer je rekao kako će onda vidjeti što se još može učiniti.

- Država ima određene alate, ima rezerve, ima partnere u onima koji su proizvođači i distributeri nafte. Možemo o tome tražiti zajednički rješenje i intervenirati kapo što smo intervenirali u svim krizama, rekao je Plenković.

- Što je cijena manja, prihod državi od PDV-a je manji. Jedan dio će u ovoj fazi proizvođači i distributeri u okviru svoje marže. U odnosu na cijene koje su sada 11,30 kuna, 11,40 kuna nisu to cijene koje se u tako kratkom roku ne bi mogle iznijeti na leđima onih koji imaju sasvim pristojne prihode u trgovini naftom, rekao je Plenković.

Na pitanje bi li naftni biznis mogao smanjiti marže koje sežu i preko dvije kune rekao je da na ovaj način i hoće.

- U njihovu maržu idu i neki njihovi troškovi, nije to samo profit. Mislim da je ovo umjereno, u okvirima, da svi skupa možemo nositi i Vlada koja je intervenirala i oni koji stavljaju gorivo na tržište, a u konačnici i oni koji su mio najbitniji gospodarstvenici i građani.

Komentirao je i presudu za Fimi Mediju.

- Ostavke nema, prijevremenih izbora nema, isprike nema, a sad ću vam argumentirati zašto. HDZ je u ovoj priči kao pravna osoba, našla se odgovornom po prsudi, zbog zlouporabe položaja pojedinca, Sanadera... Današnji HDZ, koji ja vodim je dva puta pobijedio na izborima, ja sam dva puta izabran na unutarstranačkim izborima. Moj protukandidat nije izbačen iz stranke, kao što je Grbin izbacio Bernardića jer valjda imaju razlike u mišljenjima. Kovač, Stier, Karamarko, Tolušić... Svi su oni i dalje članovi HDZ-a. Dociraju nam oni koji imaju totalitarne manire, kao SDP, rekao je Plenković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije