Vjekoslav Bevanda

Doći će do dogovora oko Izbornog zakona, moći ćemo implementirati rezultate izbora

Vjekoslav Bevanda
30.01.2018.
u 11:09

Ministar financija i trezora BiH i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kaže da je jako važno što je Dom naroda usvojio proračun institucija BiH za 2018. 

"U ovoj godini, koja će biti teška zbog onoga što će biti u 10. mjesecu, barem ćemo biti uskraćeni tenzija oko proračuna. On jeste ograničen, ali to je sukladno Uakonu o fiskalnom vijeću. Raspodjela je bila fer i korektna i mislim da će sve što je potrebno za financiranje biti obavljeno bez problema", kazao je za N1 Bevanda.

Komentirajući aranžman BiH i MMF-a kaže kako je novac od MMF-a najjefitniji novac, a pismo namjere je izraz volje vlasti BiH. 

"Često se postavlja teza da je to MMF nametnuo, a to nije točno. Jučer smo poslali dopunsko pismo i obvezali smo se da ćemo stvari ispuniti. To se odražava na kreditni rejting i sve je usko povezano", kazao je Bevanda.

"Zadržali smo kreditni rejting i nije bilo padova zadnjih godina. Nadam se da ono što je na fiskalnom polju postignuto bit će dovoljno da rejting ostane isti ili povećan. To znači jefitniji pristup novcu i nomalan odnos s financijerima. Mi u Ministarstvu financija smo uradili strategiju upravljanja javnim dugom i to je rezultat suradnje sa svim razinama vlasti. Usvojena je bez nekih tenzija. Radimo još par stvari. Završili smo registar zaposlenika, što je bio zahtjev Svjetske banke, kontroliramo proračunsku potrošnju, ne povećavamo javnu potrošnju, kontroliramo zapošljavanje i napravili smo rezove u troškovima", dodao je Bevanda.
Na upit hoće li biti dogovora oko Izbornog zakona BiH, Bevanda kaže da će se dogovoriti tamo gdje je i mjesto u Parlamentu i da ćemo imati izbore, odnosno da ćemo moći implementirati rezultate izbora. 

"Nikada ranije predizborna kampanja nije počela. U HDZ-u smo donijeli zaključak da se ne ide sada u predizborne aktivnosti, već kada se izbori raspišu jer se u protivnom stvaraju tenzije u vlastitim redovima, a svi se trebamo posvetiti svome poslu. Potrebno je da dođe do izmjena Izbornog zakona, ali trebamo raditi svoj posao i voditi kampanju kada dođe vrijeme. Bojim se da oni koji rade predizbornu kampanju do tada će se umoriti i bit će mekši kada mi budemo malo žešći", smatra Bevanda.

Komentirajući odnos BiH sa susjednim zemljama smatra da pokazujemo dobar antitalenat za prednosti
koje nam stoje na raspolaganju. 

"Sve je do nas. Mogu nas svi voliti ili mrziti, ali sve je do nas. Što prije postignemo unutarnji dogovor, bit će nam puno bolje. BiH mora imati svoj stav i iz svega toga izvlačiti prednosti. Bez iskrenosti nećemo ništa napraviti", odgovorio je Bevanda.

"Zašto sam bio za trošarine? To mi nije donijelo bodove, bilo je i minusa. Mi znamo kakva nam je putna infrastruktura, znamo za ključni Koridor Vc što je nama žila kucavica koji je međunarodni koridor koji povezuje Euorpu s našim jugom... Bilo je pitanje treba li graditi tu autocestu ili ne. Entitetska poduzeća za gradnju autocesta su od kreditora ocjenjeni kao kreditno nesposobni. Došlo je do zamrzavanja svih kredita koji su bili u fazi ugovaranja i ugovoreni. Svugdje se tražilo osiguranje. Ovaj dodatni prihod od trošarina neće ići za izgradnju autocesta. Ona je sigurnost da će krediti koji će postati efektivni biti vraćani. To je sva suština priče o trošarinama", rekao je Bevanda za N1.

On je istaknuo da komplementarno s tim treba voditi aktivnosti da trgovci naftom trebaju smanjiti marže kako bi sve bilo uredu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?