Svaki deveti zaposleni član fonda

Dobrovoljni mirovinski sustav zaživio u RS-u, prosječna isplata 400 KM

nezaposleni
06.07.2021.
u 16:34

Svaki deveti zaposleni u RS-u je član Europskog dobrovoljnog mirovinskog fonda (EPF) kojima se redovito uplaćuje dobrovoljni mirovinski doprinosi.

Predstavnici Društva za upravljanje Europskim dobrovoljnim mirovinskim fondom danas su u Banjoj Luci istaknuli da je pandemija usporila planirani rast i razvoj, ali da ga nije zaustavila.

- Uprkos pandemiji i izvanrednim okolnostima u kojima smo se svi našli, dobrovoljno mirovinsko osiguranje je zaživjelo u RS-u, s tim što je pred nama i dalje dug put kako bi se u potpunosti iskoristili potencijali - rekla je direktorica Društva za upravljenje EPF Gordana Drobnjak.

Prosječna isplata do sada iznosi više od 400 KM, dok je najveći za sada isplaćeni iznos oko 3000 KM. Iznos koji je akumuliran zavisi od perioda uplate u Europski dobrovoljni mirovinski fond, visine mjesečnog mirovinskog doprinosa, kao i prinosa Fonda.

- Isplatili smo više od 500 članova Fonda koji su stekli uslov za raspolaganje sredstvima, ili smo isplaćivali akumulirana sredstva nasljednicima preminulih članova, od čega samo u toku 2021. godine više od tri stotine članova. Zahtjevi za isplatu najčešče se podudaraju sa odlaskom članova i u redovnu penziju. Često izražavaju žaljenje što nisu bili u prilici da otpočnu sa ovakvom vrstom štednje i ranije - rekao je Zdravko Zečević, izvršni direktor.

Kao jedna od prioritetnih aktinvosti istaknuto je podsticanje poslodavaca u RS-u, koji još uvijek nisu organizovali penzijski plan za svoje zaposlene, da to učine, bez obzira na djelatnost poslovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije