Posavina

Dobro je da se glasno priča o nasilju u obitelji

DCIM\100MEDIA
18.07.2016.
u 09:00

Obitelj je mjesto gdje bi se djeca i mladi trebali osjećati sigurno i voljeno. I kada se roditelji u mišljenju ne slažu, i dalje slobodno mogu reći što misle, poštujući pritom drugoga. U nekim obiteljima se događa da jedan ili oba roditelja ne pokazuju poštovanje za druge. Umjesto poštovanja, ponekad taj roditelj povređuje, kontrolira, zastrašuje, razbija predmete ili udara drugog roditelja. Takvo ponašanje je nasilno ponašanje, a kad se događa u obitelji, to je obiteljsko nasilje. Mnogi odrasli, pa i djeca, misle kako je nasilje samo kada te netko udari, no i drugi oblici nasilja mogu povrijediti. Obiteljsko nasilje uključuje i: vrijeđanje, prijetnje, zastrašivanje, ucjene, stalna kontrola novca, zabrana drugome da se zaposli, onemogućavanje u susretanju s članovima obitelji i seksualno nasilje.

Udruga žena i pomoć

Nastavljajući mirovni aktivizam, kao jedan od segmenata projekta “Ekonomsko osnaživanje žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici”, članice Udruge žena “Posavski cvijet” Orašje sudjelovale su u radu radionice o temi “Nasilje u obitelji”, koju su u Donjem Žabaru organizirale članice “Kola srpskih sestara”. Stručno predavanje za oko 30-ak članica “Posavskog cvijeta” i “Kola srpskih sestara” održao je dr. Milan Purić , psihijatar iz Brčkog, dok se na vjerski aspekt toga problema, odnosno na značaj vjere u liječenju osvrnuo otac Jovo Mihajlović, protonamjesnik za parohiju Donji Žabar/Orašje. - Jako je dobro što se počelo glasno pričati o tome problemu koji datira još iz povijesti, ali se o njemu nije govorilo jer se nije ni smatralo nasiljem”, istaknuo je dr. Purić u svom  stručnom predavanju  govoreći o svim oblicima nasilja u obitelji od fizičkog, seksualnog do mentalnog. -Kada je ta problematika u pitanju, vrlo je važno liječenje, i to ne samo pojedinca nego cijele obitelji, naglasio je dr. Purić. Prema njegovim riječima, iskustva iz prakse ne ohrabruju jer, nažalost, nema spremnosti za obiteljske tretmane i liječenja bez čega u konačnici nema ni rezultata i uspjeha. Ako i ima slučajeva uglavnom se rade pod pritiskom, ali je i to vrlo rijetko.

Centar za žrtve nasilja

U Brčkom je u suradnji s liječnicima otvoren Centar za pružanje psihološke potpore osobama koje su pretrpjele nasilje, međutim, zbog srama i stigmatizacije u društvu, vrlo malo se obraćaju za pomoć, ustvrdio je otac Jovo. Mandica Živković, lokalna koordinatorica projekta “Ekonomsko osnaživanje žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici”, napominje kako je u planu ovih dana i predavanje o temi “Očuvanje mentalnog zdravlja žena”. O stresu, depresiji, anksioznosti, i drugim stanjima koja utječu na mentalno zdravlje govorit će psihologinja Senada Brčaninović iz Živinica. Planiran je niz predavanja o toj temi, a nakon toga će biti upriličeni i individualni tretmani. Predavanja će biti otvorena za sve zainteresirane žene, uz prethodnu najavu kod Mandice ili Eldine Kukuljević, također lokalne koordinatorice toga projekta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije