sigurnost

Dobra suradnja i razmjena informacija jedini način borbe protiv terorizma

Fena
06.06.2017.
u 13:37

Sudionici regionalne godišnje konferencije Povjerenstva za obranu i sigurnost zemalja jugoistočne Europe utvrdili su da su razmjena iskustava i informacija te pojačana suradnja, načini na koji se može odgovoriti izazovima u pogledu sigurnosti, prvenstveno terorizmu.

Tu dvodnevnu regionalnu konferenciju, koja je počela danas u Sarajevu, organiziralo je Zajedničko povjherenstvo za obranu i sigurnost Bosne i Hercegovine u suradnji s Regionalnim centrom za sigurnosnu suradnju, Misijom OESS-a u BiH, Ženevskim DCAF-om, i NATO stožerom u Sarajevu.

Na konferenciji sudjeluje oko 30 parlamentaraca iz zemalja regije, članova odbora za obranu i sigurnost, kao i 20 državnih službenika regije jugoistočne Europe te stručnjaci iz oblasti koje su predmet rasprave na konferenciji i predstavnici međunarodne zajednice koji se uže bave ovom problematikom.

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Sifet Podžić obratio se novinarima u pauzi konferencije i kazao da je BiH, zahvaljujući dobrim praksama za suradnju parlamentarnih tijela za obranu i sigurnost na jugoistoku Evrope, ove godine domaćin konferencije.

Po njegovim riječima, osnovni cilj konferencije jeste razmjena iskustava u regiji kako bi se definirali izazovi te kako bi se za njih pripremili u budućnosti.

Naglasio je da je posljednjih nekoliko dana, uzimajući u obzir terorističke napade u Manchesteru i Londonu, pokazalo da je pitanje terorizma jedan od najvećih izazova.

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto zahvalila je međunarodnim organizacijama prisutnim danas na konferenciji, uz čiju pomoć je ovaj sastanak i organiziran.

Istaknula je da je jedini način na koji se može suprotstaviti zlu u vidu terorizma, koje prijeti ne samo BiH već regiji i cijelom svijetu, razmjena iskustava, dobra suradnja te razmjena informacija. 

- Duboko vjerujem da će ova konferencija dati neke odgovore na izazove s kojima se suočava regija i svijet - kazala je Krišto.

Direktor Centra za sigurnosnu saradnju (RACVIAC) veleposlanik Haydar Berk istaknuo je da je ova organizacija jedinstvena u svom radu, jer je jedina koja se isključivo bavi pitanjima sigurnosti u regiji.

Kako je rekao, RACVIAC trenutno broji devet članica, 14 pridruženih zemalja članica te šest članica zemalja promatrača, a Kosovo, po odluci ove organizacije, također sudjeluje na njihovim sastancima.

Pojasnio je da se organizacija bavi pitanjima kao što su razvijanje kapaciteta i sposobnosti u oblasti sigurnosti te razvijanje dijaloga i suradnje u jugoistočnoj Europi.

Veleposlanik Republike Austrije u BiH Martin Pammer podvukao je da globalni i regionalni izazovi u pogledu sigurnosti zahtijevaju intenziviranje suradnje, istaknuvši da današnja konferencija u Sarajevu predstavlja doprinos njenom intenziviranju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije