Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dobitnik "Večernjakovog pečata" prof. dr. Dragan Piljić dobio novo priznanje

Nagrada je uslijedila nakon što je Piljić publicirao novu kiruršku metodu za operacije trbušne aorte i zdjeličnih krvnih žila pod
31. listopada 2021. u 19:15 0 komentara 818 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon što je u svibnju ove godine dobio "Večernjakov pečat" za novu kiruršku metodu prof. dr. sc. Dragan Piljić, profesor kirurgije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i šef odjela Vaskularne kirurgije na Klinici za kardiovaskularnu kirurgiju UKC Tuzla je i ovogodišnji laureat nagrade i priznanja "Stvaratelji za stoljeća" za izraziti profesionalizam u obavljanju osnovnog javnog poziva. 

Nagrada je uslijedila nakon što je Piljić publicirao novu kiruršku metodu za operacije trbušne aorte i zdjeličnih krvnih žila pod
nazivom "Piljić metoda".

 | Autor :

Nagradu je dodijelio Međunarodni Ekonomski Forum na temelju odluke Međunarodnog komiteta za dodjelu nagrada i priznanja za doprinos poduzetništvu u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi u konkurenciji 194 kandidata iz 9 zemalja (Norveška, Austrija, Italija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija) na Summitu koji je održan od 21. do 24. listopada 2021. godine u Dubrovniku.

 | Autor :

U priopćenju organizatora ovog skupa navedeno je da se nagradom "Stvaratelji za stoljeća" usmjerava pozornost javnosti na lidere čiji su rad, znanje i kreativnost i postignuti vrhunski rezultati glavni pokretač napretka društvene zajednice.

"Piljić Metoda" je s primjenom započela u UKC Tuzla nakon višegodišnjeg istraživanja, a koje je kulminiralo završetkom projekta koji je trajao 4,5 godine i objavom rezultata istraživanja u časopisu "Thoracic and Cardiovascular Surgeon", inače glasilu njemačkog Društva torakalnih i ardiovaskularnih kirurga, pod nazivaom "Restrictive versus Standard Fluid Regimen in Elective Minilaparotomy Abdominal Aortic Repair-Prospective Randomized Controlled Trial", kao i nekim drugim visokoindeksiranim časopisima u
Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Sadijskoj Arabiji i Japanu.

 | Autor :

Nakon uručivanja nagrade i priznanja u pozdravnom govoru Piljić se posebno zahvalio na pomoći svojoj obitelji i radnim kolegama, kako kirurzima tako i anesteziolozima, kao i medicinskim sestrama i tehničarima iz operacijske dvorane tako i onima s odjela bez čije pomoći bi bilo jako teško postići ovako veličanstven uspjeh. Također se posebno zahvalio i predlagačima za nagradu kao i oganizatorima ovog eminentnog skupa.

 | Autor :

U svijetu priznata "Piljić Metoda" se sastoji od tri elementa:

a. Radi se mali minilaparotomijski rez 8-10 cm koji se u svakom trenutku može proširiti ukoliko to situacija zahtijeva,

b. Crijeva se ne vade iz trbušne šupljine nego se vlažnim kompresama potiskuju u stranu kako bi se pristupilo na aortu i krvne žile u zdjelici. To je jako važno jer se crijeva vađenjem iz trbuha iz njihovog prirodnog ambijenta pothlađuju, suše, a i dolazi do njihovog rastezanja tako da se stvaraju ozljede na mikrocirkulciji koja je odgovorna za normalan rad crijeva.,

c. Najznačajni elementat u svemu ovome ja restriktivni unos tekućine. U odnosu na raniji standardni unos tekućine sada se samo vrši zamjena onoga dijela tekućine i krvi koji se izgubi za vrijeme operacijskog zahvata.

Rezultat svega ovoga je brza uspostava rada crijeva i brza uspostava plućne funkcije tako da se pacijenti vrlo brzo skidaju s respiratora, vadi im se nazogastrična sonda i počinju unos hrane na usta tako da infuzijske otopine ubrzo postaju nepotrebne. Značajno je reduciran broj postoperacijskih komplikacija, boravak u JIL je jedan eventualno dva dana, a pacijenti se otpuštaju kući 4. posoperacijski dan bez ikakvih problema.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.