jedinstveni sustav naplate

Do početka ljeta vozači će jedinstvenim tagom plaćati autoput u oba bh. entiteta

cestarina
VL FOTO
30.01.2023.
u 17:12

Troškovi za korisnike će ostati isti jer se radi o tagovima istog tipa, samo što će korisnici imati instalirana dva računa na jednom aparatu-tagu gdje će jedan biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu Republike Srpske, a drugi na dijelu Federacije BiH

Odvojeno plaćanje autoputa u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj uskoro će postati prošlost jer se uveliko priprema jedinstveni sustav naplate, čime će se smanjiti gužve, čekanje na naplatnim rampama te ubrzati protok vozila.

Kako je za Klix.ba potvrđeno sredinom prošlog tjedna održan je sastanak između predstavnika JP Autocesta FBiH i predstavnika Autoputeva RS-a na kojem je dogovoreno da se počne s aktivnostima harmonizacije sustava naplate cestarine na autocestama u BiH.

Naime, postojeći sustavi naplate cestarine kako na području Federacije BiH, tako i na području RS-a bazirani su na ručnom i elektronskom sustavu plaćanja cestarine i čine potpuno odvojene sustave bez komunikacije između sustava.

S obzirom na to da bi zadržavanje postojećeg sustava naplate cestarine djelovalo na rast troškova i smanjenje kvalitete usluge za korisnika, predložena je suradnja između JP Autocesta FBiH i Autoputeva RS koja će omogućiti korištenje jednog, jedinstvenog TAG uređaja kako na području FBiH, tako i na području RS-a.

"Na ovaj način ćemo postići tehnološku interoperabilnost između elektronskih sustava naplate cestarine na području BiH koja sustav naplate cestarine čini efikasnijim, ohrabruje daljnje povećanje prihvaćanja TAG uređaja na cijelom području BiH, smanjuje vrijeme čekanja na naplati i generalno povećava razinu usluge za korisnika", kazali su za Klix.ba iz Autocesta FBiH.

Troškovi za korisnike će ostati isti jer se radi o tagovima istog tipa, samo što će korisnici imati instalirana dva računa na jednom aparatu-tagu gdje će jedan biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu Republike Srpske, a drugi na dijelu Federacije BiH prema čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog poduzeća.

Integrirani sustav korištenja jedinstvenog TAG uređaja na cijelom području BiH bi trebao biti implementiran do početka ljetne sezone i neće djelovati na rast troškova korištenja autocesta u BiH.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije