Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Do kraja godine znat će se trasa za izgradnju buduće Jadransko-jonske autoceste

„Trenutno je u izgradnji 38 kilometara autoceste, odnosno osam je aktivnih gradilišta. Također, zatvorena je financijska konstrukcija za sve planirane dionice, osim od Ovčara do Bradine“, objasnio je Lasić.
08. srpnja 2020. u 19:35 0 komentara 276 prikaza

Ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je danas sastanak u Mostaru s ministrom prometa i veza Federacije Bosne i Hercegovine Denisom Lasićem s kojim je razgovarao o izgradnji Koridora Vc, Jadransko-jonskoj autocesti i stanju u zračnom prometu.

Kako je istaknuo ministar Lasić, dio Koridora Vc koji prolazi kroz Federaciju BiH iznosi 273 km, a do sada su izgrađena 102 km. 

„Trenutno je u izgradnji 38 kilometara autoceste, odnosno osam je aktivnih gradilišta. Također, zatvorena je financijska konstrukcija za sve planirane dionice, osim od Ovčara do Bradine“, objasnio je ministar Lasić.

Ministar Mitrović je informirao ministra Lasića kako će do kraja godine biti poznato koja će se trasa od pet ponuđenih izabrati za izgradnju buduće Jadransko-jonske autoceste, koja treba spojiti našu zemlju s Hrvatskom i Italijom, odnosno Crnom Gorom, Albanijom i Grčkom.

Naime, Jadransko-jonska autocesta kroz Bosnu i Hercegovinu počinje u Počitelju, a završava u Aranđelovu kod Trebinja na granici s Crnom Gorom. Plansko-projektnom dokumentacijom ove autoceste predviđeno je da njena dužina kroz Federaciju BiH i Republiku Srpsku bude oko 110 kilometara.

Uslijed pada zračnog prometa od preko 90% zbog pandemije koronavirusa, i zrakoplovna industrija se suočava sa značajnom finansijskom krizom. Stoga su se sagovornici složili da je potrebno pomoći Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH kako bi lakše prevazišla teške posljedice pandemije.

Ministar Mitrović je naglasio kako je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti poduzelo dodatne aktivnosti na iznalaženju rješenja za pomoć institucijama civilnog zrakoplovstva u cilju osiguranja nastavka njihovog neometanog rada.

Ministri su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom kvalitetnom i uspješnom saradnjom te zaključili da je neophodno uspostaviti što bolju koordinaciju između svih resornih ministarstava o svim pitanjima iz njihovih nadležnosti, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.