POČINJE ANALIZA

DNK bi tek za pola godine mogao otkriti radi li se o Šantiću

šantić
Foto: VL FOTO
31.01.2014.
u 09:19

Istražitelji su na temelju iskaza zaštićenog svjedoka u srijedu na brdu Grabež kod Bihaća iskopali bačvu za koju se pretpostavlja da bi mogla skrivati ostatke generala Šantića

Tjelesni ostaci koji bi mogli otkriti tajnu ubojstva generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića jučer su prebačeni u mrtvačnicu Instituta za nestale osobe BiH u okolici Sanskog Mosta gdje će se pokušati provesti postupak identifikacije. Po riječima ravnatelja INO-a Marka Jurišića, radi se o vrlo složenom poslu. - Mogu potvrditi da smo dobili karboniziranu masu pronađenu u bačvi”, kazao je Jurišić objašnjavajući kako policija FBiH ima “jake operativne indicije” da se tu nalaze i posmrtni ostaci generala Šantića koji se vodi kao nestao još od ožujka 1995. godine.

Složena metoda

Istražitelji su na temelju iskaza zaštićenog svjedoka u srijedu na brdu Grabež kod Bihaća iskopali bačvu za koju se pretpostavlja da bi mogla skrivati ostatke generala Šantića, no u njoj se nalazila zemlja kao i druge tvari. Jurišić ističe kako je još rano za donošenje bilo kakvih zaključaka jer sam postupak identifikacije može potrajati i do šest mjeseci. - Sada slijedi sudsko-medicinska obrada - kazao je Jurišić objašnjavajući kako to znači da se iz nedefinirane mase pronađene u bačvi tek trebaju pokušati izdvojiti koštani ostaci a nakon toga bi slijedilo uzimanje DNK uzorka i njegova usporedba s DNK-om dobivenim iz krvi članova Šantićeve najbliže obitelji. Usporedbom DNK iz posmrtnih ostataka s onim živih srodnika može se doći do nedvojbene potvrde identiteta žrtve. Jurišić je potvrdio kako su stručnjaci ICMP-ja već uključeni u postupak identifikacije ostataka pronađenih kod Bihaća. Direktor INO Jurišić ističe kako ICMP raspolaže takvim metodama koje omogućuju da se u posebnom laboratoriju DNK izolira čak i iz ostataka koji su spaljeni ili teško oštećeni kemijskim sredstvima.

Tek ubojstvo

- Apeliram na javnost i na članove obitelji da budu strpljivi - kazao je Jurišić ipak potvrdivši kako će ovaj slučaj imati posebnu važnost jer je riječ o jedinom generalu koji se vodi kao nestao tijekom rata u BiH. General HVO-a Vlado Šantić posljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. godine u hotelu “Sedra” u okolici Bihaća, gdje je tada bio i zapovjednik Petog korupusa Armije BiH general Atif Dudaković. Uprava policije MUP-a FBiH je kazneno prijavila sedam bivših pripadnika Armije BiH, a prvoosumnjičeni je Hamdija Abdić zvani Tigar, bliski Dudakovićev suradnik. No, ovaj slučaj je okarakteriziralo kao ubojstvo, a ne ratni zločin nad generalom HVO-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije