Situacija sve složenija

Dnevno u USŽ pristiže između 100 i 150 novih migranata

02.06.2020.
u 11:09

Glasnogovornik Policije Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić potvrdio je kako u taj dio Bosne i Hercegovine svakodnevno pristiže više od 100 migranata, što s obzirom na popunjenost smještajnih kapaciteta u svim prihvatnim centrima usložnjava humanitarnu i sigurnosnu situaciju, posebice u Bihaću i Velikoj Kladuši.

- Kako je u posljednjih sedam dana ponovno uspostavljen autobusni međugradski prijevoz, na područje USŽ dnevno u prosjeku stiže između 100 i 150 novih migranata. Policijski službenici u skladu s odlukom Operativne grupe kontroliraju sva vozila i pokušavaju odvratiti ove strane državljane od ulaska u našu županiju, odnosno usmjeriti ih na mjesto polaska. Kod nekolicine osoba pronađene su boravišne legitimacije iz prihvatnih centara u Sarajevu - izjavio je Šiljdedić.

Iz Županijskog ministarstva unutarnjih poslova još jednom je poslano upozorenje da nekontrolirani priliv migranata u USŽ itekako otežava humanitarnu i sigurnosnu situaciju u tom dijelu BiH.

- Smještajni kapaciteti u svim ovdašnjim prihvatnim centrima su popunjeni. S obzirom na broj ljudi koji već boravi u županiji, svaki novi dolazak itekako otežava humanitarnu, a samim tim i sigurnosnu situaciju. Mi ćemo nastaviti profesionalno obavljati naš posao, međutim neophodno je uspostaviti bilo kakvu kontrolu kretanja migranata kroz državu - dodao je glasnogovornik Policije USŽ.

U Velikoj Kladuši i Cazinu evidentirano je nekoliko incidentnih situacija, zbog kojih je morala intervenirati i Jedinica za specijalističku podršku MUP-a USŽ.

"U međusobnom sukobu migranata u Cazinu smrtno su stradale dvije osobe. Ranije je u Velikoj Kladuši zapaljeno nekoliko napuštenih objekata, u kojima su upravo boravili migranti. Policija je i na zahtjev zaposlenih u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) intervenirala u privremenom centru Miral, a razlog je bio agresivno ponašanje korisnika usluga ovog centra", sažetak je posljednjih policijskih izvješća o situaciji s migrantima u USŽ.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je još prije nekoliko dana ponovno tražio pomoć nadležnih državnih institucija.

Za sada nema novih informacija ni o eventualnom zatvaranju prihvatnog centra Bira u središtu Bihaća za što je, kako je ranije rečeno, potrebna suglasnost Ministarstva sigurnosti BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?