Naslovnica Vijesti

Djed Mraz ponovno nepoželjan u Sarajevu

Ne dam vam Novu godinu, ni Djeda Mraza, ni dječiju radost. Ne dam i točka, napisala je na svom Facebook profilu Emela Burdžović
11. prosinca 2015. u 18:02 0 komentara 1519 prikaza
djed mraz

Dio roditelja čija djeca pohađaju vrtić "Djeca Sarajeva" u Sarajevu ne žele da njihovi mališani s vršnjacima proslavljaju Novu godinu u vrtiću i da prime paketić od Djeda Mraza.

Djed Mraz je nepoželjan gost u pojedinim ustanovama u Sarajevu još od 2008. godine kada su ga istjerale odgajateljice iz jednog od vrtića. Da se od tada ništa nije promijenilo svjedoči inicijativa nekolicine roditelja da djecu koja žele primiti poklone od Djeda Mraza trebaju taj dan biti izmještena iz vrtića i škola, piše Glas Srpske. 

- Neki roditelji ne žele da im dijete primi poklone od Djeda Mraza. OK. No, to nije sve. Predlažu da sada ni mi ne slavimo unutar vrtića, tijekom radnog dana, da se njihova djeca ne bi osjećala usamljeno i diskriminirano dok čekaju da naša djeca valjda bludniče s Djedom Mrazom. Slavili smo od kada znam za sebe. Zašto sada trebam da se krijem? Ne dam vam Novu godinu, ni Djeda Mraza, ni dječiju radost. Ne dam i točka, napisala je na svom Facebook profilu Emela Burdžović, čije dijete pohađa vrtić "Djeca Sarajeva".

Njezin status je izazvao lavinu komentara na društvenim mrežama, a uglavnom je naišao na podršku.

- Ja sam uz Djeda Mraza odrastao. Niti mi tko može zabraniti da odgajam svoje dijete kako hoću, niti mi tko može nametati islam kakav ja ne poznajem, a odrastao sam i uz njega. Dok god mom djetetu osmijeh na lice stavlja on je dobar djed, glasio je jedan od komentara.

U javnoj ustanovi "Djeca Sarajeva" jučer su rekli da je direktor na službenom putu i da nema telefon.

Direktor Centra za kulturu dijaloga u Sarajevu Sanja Vlaisavljević rekla je kako bi zahtjev roditelja koji ne žele da im dijete prima paketiće u vrtiću možda bio i opravdan da se u ovoj i svim drugim ustanovama ne obilježava, poput kakvog državnog praznika, Bajram i ne dijele bajramski paketići.

- Što u tom slučaju rade djeca Pere, Kate, Marka i svih onih koji ne obilježavaju Bajram? Gdje oni da ostave dijete za Bajram ako slučajno rade kod privatnika, jer vrtić ne radi? Trebaju li njihova djeca uvažavati ideju multikulturalnosti i obilježavati Bajram kao njihov praznik, zapitala je Vlaisavljevićeva.

Naime, Islamska zajednica BiH je 2010. godine neposredno pred novogodišnje praznike izdala fetvu u kojoj se navodi da "Djed  Mraz" nije poznat i priznat u tradiciji Bošnjaka te da se osobito bošnjačkoj djeci taj kršćanski simbol pokušava progurati kao neutralan lik.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.