Udruga Srce za djecu

Dječji tjedan u Tuzli izmamio milijun osmijeha

13.10.2019.
u 16:39

Dječji tjedan obilježava se svake godine, a cilj je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti s potrebama djece

Dječji tjedan nije mogao ljepši biti. Zapečatili smo je s milijun dječijih osmijeha, jer to je ono neprocjenjivo pravo koje trebaju imati, pravo na iskren osmijeh. Počeli smo s klaunom Mikijem i Mickey Mousem. S njima smo se zabavili, smijali se, igrali, crtali po licu, pravili životinje od balona i doživjeli one trenutke za sjećanje koje niti jedna kamera ne može zabilježiti, priopćeno je iz Udruge Srce za djecu. 

"Nastavili smo s kreativnom radionicom “Slikajmo zajedno”, koju smo realizirali s našim prijateljima iz UG “Sretno dijete”, gdje su djeca iskazala svoju maštu, kreativnost i kako zajedno možemo napraviti čudesna remek djela. Napravili smo predah i proslavili uz tortu, poklone i pljeske. A dan smo završili gledanjem filma Aladdin u kinu. Posebno nas veseli što su s nama danas slavile i doktorica i sestre s Odjela za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla. Hvala od srca dr.Amili Latifagić, glavnoj sestri Senki Dervišević i sestri Ingi Đapo na odvojenom vremenu i što su ovaj dan učinile još ljepšim", navode iz Udruge. 

"Sve ovo ne bi bilo moguće bez divnih žena i osoblja iz Edukacijskog centra Nahla - Tuzla koji su nam ustupili sve svoje prostore za ovaj dan i na tome smo ima beskrajno zahvalni. Danas je Nahlin centar oživio i odjekivao dječijim osmijesima i srećom. Hvala i U.G. „Sretno dijete“ što su pripremili radionicu i bili svim srcem dio današnje priče. Dječji tjedan je danas u Tuzli dobio drugu dimenziju", priopćeno je. 

Dječiji tjedan se obilježava ove godine na Tuzlanskoj županiji u razdoblju od 07.10. – 13.10. i to je tjedan posvećen ukazivanju javnosti na potrebu i obvezu poštivanja djeteta i na zaštitu dječijih prava zajamčenih Konvencijom o pravima djeteta koju je 1989. godine usvojila Skupština Ujedinjenih naroda. 

Dječiji tjedan je prilika da se ukaže na obvezu poštivanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Konvencija o pravima djeteta je međunarodni dokument, usvojen na Generalnoj skupštini UN 1989. godine, a sadrži univerzalne standarde koje država potpisnica
Konvencije mora jamčiti svakom djetetu. U Konvenciji se govori, prije svega, o obvezama odraslih prema djeci kao i o obvezama brojnih društvenih faktora koji učestvuju u zaštiti djece. Neka od prava koja su zajamčena ovom konvencijom su pravo na jednakost svakog djeteta, pravo na život, pravo na obrazovanje, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na igru i slobodno vrijeme, slobodno
izražavanje mišljenja i pravo da bude saslušano, pravo na roditeljsko staranje, pravo na zaštitu od ekonomskog i seksualnog iskorištavanja, pravo na zaštitu od nasilja, pravo na slobodu izražavanja, pravo onesposobljenom djetetu na posebnu brigu.

“Dječji tjedan” obilježava se svake godine, a cilj je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti s potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uvjetima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?