Alarm za roditelje

Djeca ulaze u pubertet prije polaska u školu

06.04.2018.
u 21:23

U posljednje vrijeme nerijetko se događa da pubertet pogađa sve mlađu populaciju. Zbog sumnje na ovaj poremećaj, u Klinici za dječje bolesti UKC-a RS-a tjedno bude testirano troje djece, dok je samo desetak godina unatrag u ovom razdoblju rađen jedan ili ni jedan test, piše Večernji list BiH.

Rast i razvoj

Na sreću, situacija u Mostaru nešto je bolja. - Slučajeva preuranjenog puberteta imamo. Jedan broj djece trenutačno je u obradi, neka su s terapijom već završila. Imam osjećaj da je čak posljednjih godinu ili dvije manji broj takve djece nego prije tri ili četiri godine - kazala nam je Željka Bilinovac, pedijatrica i specijalistica endokrinologije i dijabetologije u SKB Mostar. Preuranjeni pubertet je pojava znakova puberteta ranije od uobičajenog. Pojava sekundarnih spolnih obilježja prije osme godine kod djevojčica te prije devete kod dječaka upućuje na preuranjeni pubertet. U većini slučajeva radi se o zdravoj djeci kod koje, iz nepoznatog razloga, dolazi do prerane pojave pubertetskog razvoja. Rani početak puberteta može dovesti do niže konačne visine djeteta, ali i emocionalnih poremećaja. Redovito praćenje rasta i razvoja djeteta od izuzetne je važnosti kako bi se navrijeme uočila odstupanja. Rast i razvoj prate se od rođenja pa sve do završetka rasta. Prva mjerenja vrše se već u rodilištu. Da se pubertet može pojaviti i kod beba, potvrđuje slučaj iz Hrvatske. - Najmlađi dječak kojeg sam liječio imao je 8 mjeseci. On je imao patološku promjenu na mozgu. Uspješno je liječen, prvo operacijom, a nakon toga je oko 14 godina primao terapiju i kasnije se normalno razvio. I kod djevojčica sam imao slučajeve da se pubertet razvio u dobi od 4 ili 5 godina - kazao je za medije u Hrvatskoj prof. dr. Miroslav Dumić, uvaženi pedijatar endokrinolog, koji se godinama bavi liječenjem preuranjenog puberteta.

Rast grudi s 4 godine

Majka, koja nije željela da joj se otkrije identitet, kazala je kako je njezina kći imala nepune 4 godine kad su joj počele rasti grudi.

- Pretpostavila sam o čemu je riječ jer se slično dogodilo kćeri moje prijateljice, koja je bila čak i mlađa. Liječnici su dijagnosticirali prerani pubertet pa je propisana hormonska terapija koju će dijete primati do razdoblja kada njezini vršnjaci inače ulaze u pubertet. Malo se povukla u sebe, ali trudimo se objasniti joj da promjene s kojima se suočava nisu ništa strašno, a povremeno posjećujemo i psihologa - kazala je majka. Ni struka nije načisto što je razlog ovakve situacije s obzirom na to da se kod više od 90 posto djevojčica ne zna uzrok poremećaja. Simptomi prijevremenog puberteta su razvoj grudi, nagli porast visine, menstruacija, akne, uvećani testisi i/ili penis, kao i pojava stidnih i dlačica ispod pazuha. Liječnici upozoravaju da se simptomi preranog puberteta ne smiju ignorirati te da se adekvatnom terapijom njegove posljedice mogu zaustaviti. Naime, da navrijeme ne budu podvrgnute liječenju, trogodišnje djevojčice bi daleko prije polaska u školu dobile prvu menstruaciju, a njihov rast i razvoj bio bi završen. Pravodobno liječenje je od izuzetne važnosti jer na taj način djeca mogu izbjeći ozbiljne posljedice. Jako je važno da roditelji prate svoju djecu odnosno da navrijeme otkriju kako se s njihovim tijelom nešto događa, a ne da dijagnoza bude uspostavljena tek na sistematskom pregledu pred školu što se, nažalost, događa. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?