Sistematski pregledi

Djeca u Mostaru pogrbljena i pretila

sistematski
10.02.2017.
u 07:00

Sistematski pregled djece u razvoju vrlo je značajan jer se navrijeme mogu uočiti eventualni zdravstveni problemi te kroz daljnju suradnju s liječnicima specijalistima potražiti odgovarajuće i najbolje rješenje. Prilikom obavljanja redovitih sistematskih pregleda u mostarskom Domu zdravlja, pokazalo se da osnovci u Mostaru imaju sve više problema s deformacijama vezanim uz lokomotorni sustav, kao i pretilosti.

Vrlo često prilikom sistematskog pregleda upućujemo djecu i pulmologu zbog različitih alergija. Surađujemo i s dermatolozima, dječjim kirurzima, fizijatarima, jer je dobar dio fizijatrijskog tretmana nužan u sprečavanju daljnjih promjena kod ravnih stopala, kod iskrivljenja kralješnice, bilo da su u pitanju skolioza, kifoza, lordoza ili je samo držanje u pitanju. Prema našim posljednjim podacima, izraženo je povećan broj skolioza i kifoza kralješnice kod djece osnovaca. Razlog je smanjena fizička aktivnost djece koja puno vremena pogrbljena provode pred televizorom, s mobitelom u ruci, pred računalima… Sve to pogoduje različitim deformacijama dječjeg tijela. Činjenica je da djeca nemaju dovoljno prostora za igru i sportske aktivnosti s obzirom na stanje u gradu, ali to je već neki drugi segment u koji zalazimo. Osim toga, bitno je napomenuti da su djeca, posebice mlađa, preopterećena težinom školske torbe, odnosno udžbenika koje nose svaki dan. Loša je rasvjeta u školama, loše su školske klupe. Cijela društvena zajednica treba inzistirati na tome da se poboljšaju uvjeti u školama i da se djeci olakšaju školske torbe kako bismo u budućnosti imali zdrav naraštaj - izjavila je za portal pogled.ba dr. Senada Vujica.

Dodala je kako je pretilost kod djece postala ozbiljan problem. - Stanje još nije alarmantno kada je u pitanju pretilost, ali mislim da treba već i u ovoj situaciji poduzimati određene korake kako ne bi došlo do ekspanzije problema - zaključila je dr. Vujica te dodala kako ovaj problem vodi prema dijabetesu i ostalim bolestima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?