Crna labradorica

Djeca razvijala svoje vještine uz Bellu, prvog muzejskog terapijskog psa

storyeditor/2023-11-13/tolisa01_nak_bih_131123.jpg
14.11.2023.
u 20:00

Crna labradorica iz Vinkovaca u pratnji svoje skrbnice Ive Krolo posjetila je Muzej Franjevačkog samostana "Vrata Bosne" u Tolisi i izmamila osmijehe mališanima udruge "PUŽ" Orašje

Prvi muzejski terapijski pas u Hrvatskoj, crna labradorica Bella, u pratnji svoje skrbnice i stručne voditeljice Ive Krolo, muzejske pedagoginje i djelatnice Gradskog muzeja Vinkovci, posjetio je Muzej Franjevačkog samostana "Vrata Bosne", piše Večernji list BiH. Posjet je bio s posebnom misijom koju je oslikavao žuti prsluk, a donijela je puno radosti članovima udruge koja se brine o djeci s poteškoćama u razvoju "Put u život "Orašje. Štićenici udruge kroz edukativnu radionicu prvi put imali su prilike na takav način razvijati svoje vještine, koje ponekad na najbolji način mogu prepoznati upravo najbolji čovjekovi prijatelji - psi.

Sreća, radost, ushićenje

Franjevački muzej "Vrata Bosne" sudjeluje u projektu prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske s Gradskim muzejem Vinkovci, čiji je osnovni cilj opremanje prostorija muzeja za pedagoške radionice. Intencija muzeja je kroz edukativno-kreativne radionice stvoriti inkluzivno okružje za posjetitelje svih dobnih skupina kako bi se svi osjećali jednako prihvaćenima i dobrodošlima, objašnjava ravnatelj prof. Jozo Jezerčić. Radionica pod stručnim vodstvom pedagoginje Krolo održana je pod nazivom "Upoznaj muzejsku njušku", na kojoj je sudjelovalo deset članova PUŽ-a u pratnji svojih voditelja, učiteljice i volonterke udruge. Sreća, radost, ushićenje - zajedničke su emocije sudionika ove radionice, koji su imali priliku upoznati se i prvi put družiti s terapijskim psom, tim više što su svi veliki prijatelji životinja. Bellina skrbnica je Iva Krolo, muzejska pedagoginja i djelatnica Gradskog muzeja Vinkovci. S puno ljubavi u pristupu prema Belli objašnjavala je tijekom radionice u Tolisi što znači muzejski pas, kako pomaže u svakodnevnom radu i koliko doprinosi njegova prisutnost u muzeju. Djeca su pozorno slušala i promatrala ono što se nalazi u muzeju i aktivno sudjelovala u radu, a Bella je bila odličan asistent jer su štićenici udruge "PUŽ" uživali u druženju i igri.

– Bella, kao i svaki pas, ima svoj dnevni ritam, uz razliku što Bella ide na posao sa mnom. Njezina su zadaća tematske edukativno-pedagoške radionice kao ova u Tolisi. Terapijski pas je, inače, bio moja dugogodišnja želja. Uljepšale smo si život, a osobno mi je velika čast i zadovoljstvo biti dio ove priče. Postoje te neke stvari o kojima sanjaš i onda se dogode - kaže nam gotovo u jednom dahu Iva.

- Projekt prekogranične suradnje, koji zajednički realiziraju Muzej Franjevačkog samostana Tolisa "Vrata Bosne" i Gradski muzej Vinkovci, a sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ima za cilj opremanje prostorija muzeja za pedagoške radionice. Radionica "Upoznaj muzejsku njušku" prva je u nizu edukativno-kreativnih radionica koje će Muzej "Vrata Bosne" organizirati za posjetitelje različitih životnih dobi. Cilj ove prve, ali i budućih radionica stvaranje je inkluzivnog okružja u kojem će se svi osjećati prihvaćenima i dobrodošlima u muzej - kazao nam je na kraju prve radionice, ali bitno je reći ne i posljednje, ravnatelj muzeja prof. Jezerčić.

Posebna misija

Ovo je isključivo projekt između toliškog i vinkovačkog muzeja, ali Bella sudjeluje u raznim radionicama i putuje Hrvatskom. U Tolisi su je odlično prihvatili svi članovi PUŽ-a pa će umiljata i zaigrana labradorica nastaviti svoju posebnu misiju - donositi osmijehe i radost djeci s poteškoćama u razvoju iz udruge "Put u život".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije