sve manje se prodaje

Divljaju cijene na tržnicama, trgovci se pravdaju: Bila je suša, malo se kupuje

tržnica
10.09.2021.
u 19:23

Prije bismo prodali što god da donesemo, sada ne, dva dana znam istu robu prodavati – govori trgovkinja

Većina trgovaca sa sarajevskih tržnica kažu kako je pusto, da malo tko dolazi i kupuje, naiđe poneki kupac. Tržnice Markale i Ciglane doslovice su prazne, odnosno tu su prodavači sa svježom domaćom, ali i uvezenom robom, čekaju i nadaju se da će se situacija popraviti.

- Ima kupaca, ali nedovoljno, velika je besparica. Trebamo biti zadovoljni koliko se proda jer bolje ne može. Troškovi su veliki kod naroda i kod nas. Kirija se plaća za ovo ovdje gdje se prodaje. Ne stojimo onako bezveze. Skupa je roba, bila je sušna godina. Skupo je i kupcima, a i nama trgovcima. Takvo je stanje – kaže trgovac Husein za Faktor.

S njim se složila i Derviša, koja prodaje isključivo svoje proizvode.

- Nije prodaja kao što je bila. Cijene su malo jače, poskupjeli su svi artikli gotovo, suša je bila, nema naše robe. Ja živim na selu, imam proizvodnju, moje mahune, bijeli luk, brašno, blitvu, kukuruz, peršin... Vjerujte da mi nekad loše dođe kad trebam na tržnicu. Jer nema posla. Prije bismo prodali što god da donesemo, sad ne, dva dana znam istu robu prodavati – govori Derviša.

A cijene jesu skuplje u odnosu na prošlu godinu.

Krumpir na Ciglanama većinom prodaju na vreću, pa je 10 kilograma 12 KM, dok na Markalama kilogram možete kupiti za 1,50 KM. Tikve su 3 i 5 KM, rajčica i krastavice 2 i 3 KM, luk 1,50 do 2 KM, mahune 6 i 7 KM, paprike od 2,50 pa naviše, u ovisnosti koju vrstu birate. Kukuruz se može kupiti na komad i iznosi 0,50 KM, a isto tako, male korpice kupina, borovnica ili malina iznose 4 KM, dok je za kilogram potrebno izdvojiti i do 13 KM.

Jabuke su 2 i 3 KM, banane 2 KM, smokve 3 i 4 KM, grožđe 2 KM...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije