Kako se vama čini?

Disney na udaru kritika zbog novog dizajna haljine Minnie Mouse

29.01.2022.
u 09:43

Disney se našao na udaru žestokih kritika nakon što je najavio novi, "progresivniji" izgled Minnie Mouse. Ova poznata junakinja će zamijeniti svoju prepoznatljivu crvenu haljinu sa tufnicama plavim odijelom i pantalonama koje je dizajnirala Stella McCartney.

Disneyland u Parizu je u utorak preko Twittera predstavio novu odjeću slavne junakinje, najavljujući da je Minnie prošla kroz modnu transformaciju u čast svoje 30. godišnjice. Lik Minnie je nastao prije skoro 100 godina, davne 1928. godine i već nekoliko decenija je prepoznatljiva po svojoj crveno-bjeloj haljini na tufnice, piše zadovoljna.rs.

Engleska dizajnerka Stella McCartney kreirala je novi „održivi“ kostim za Minnie u čast Mjeseca istorije žena, koji se održava u martu i na proslavu godišnjice Disneyland u Parizu, objašnjavajući da je cilj ove promjene transformacija crtanog filma u „simbol napretka za novu generaciju“.

Takođe je zamijenila Minninu crvenu mašnu plavom i njene simpatične žute cipele parom crnih.

Uprkos tome što je imala nekoliko različitih odjevnih kombinacija u crtanom filmu, Minnina crvena haljina postala je njen zaštitni znak u Disneylandu. Takođe je oduvijek nosila suknju ili haljinu – nikada prije nije oblačila pantalone.

„Željela sam da Minnie obuče svoje prvo odjelo sa pantalonama u Disneylandu u Parizu, pa sam dizajnirala jedan od svojih kultnih kostima – plavi smoking – koristeći materijale organskog porekla“, rekla je dizajnerka Stella McCartney.

Modna kreatorka, koja je pokrenula sopstvenu liniju odjeće 2001. godine i od tada je stekla veliku slavu u modnoj industriji, rekla je da je Minnie oduvijek imala „posebno mesto u njenom srcu“ jer, kako kaže, „dijele iste vrijednosti“.

„Oduševljena sam što radim sa jednom, jedinom, legendarnom Mini Maus. Ono što volim kod Minnie je činjenica da ona oličava sreću, samoizražavanje i autentičnost, inspiriše ljude svih uzrasta širom svijeta. Plus, ona ima tako sjajan stil“, dodala je popularna kreatorka.

Drugi novi izgled je takođe kreiran za Mini, a sastoji se od ružičaste sjajne haljine sa bijelim ukrasima, kao i cilindra sa džinovskom ružičastom mašnom. Miki će takođe nositi nešto drugačije za godišnjicu. Njegovu novu odjeću činiće plave pantalone, bijeli prsluk, ljubičasti kaput i leptir mašna.

Ovaj potez je naišao na ogroman broj negativnih komentara na internetu, a mnogi se pitaju pitaju da li je ova transformacija još jedan od pokušaja Disney studija da se predstavi u politički korektnoj slici.

„Bože, ne. Ako već mijenjate haljinu, barem zadržite crvenu, bijelu i crnu boju. Odakle sad plava“, napisala je jedna razočarana korisnica.

„Samo prestanite. Ovaj trend ‘osviješćenog društva’ uništava bukvalno sve“, bio je jedan u nizu negativnih komentara.

Novi izgled Mikija i Minnie posljednji je u dugom nizu kontroverznih poteza koje je preduzela kompanija Disney, žestoko kritikovana u posljednjih nekoliko godina.

Naime, u protekle dvije godine Disney je sproveo nekoliko promjena u cijeloj svojoj kompaniji, od dodavanja upozorenja o rasizmu u nekoliko svojih klasičnih filmova – uključujući Petra Pana i Knjigu o džungli – do ohrabrivanja bijelaca da „dekolonizuju svoje police za knjige“ kao dio obuke protiv rasizma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?