Večernji list donosi:

Diskriminacija u BiH znatno raširenija od statističkih pokazatelja mišljenje

mobbing
Thinkstock
15.07.2015.
u 10:42

Od 230 žalbi na različite vrste diskriminacije, 69 se odnosilo na mobbing

Tijekom 2014. u Odjelu za eliminaciju svih oblika diskriminacije registrirano je ukupno 230 žalbi koje su se odnosile na različite vrste diskriminacije, navodi se u godišnjem izvješću o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2014. koje "Večernji list" posjeduje. Ovo predstavlja povećanje broja žalbi za 32 predmeta, ili 16,16%, u odnosu na 2013. kada je registrirano 198 žalbi

U Sarajevu 118

Prema procjenama Ombudsmana BiH, ovaj podatak i dalje ne predstavlja stvarni prikaz obujma diskriminacije jer i dalje postoje neprijavljeni slučajevi zbog generalnog nepovjerenja građana u institucije, kao i zbog eventualnih negativnih posljedica po status žrtava. "Najveći broj žalbi odnosi se na mobbing kao poseban oblik diskriminacije na radnom mjestu. Građani su podnijeli 69 žalbi na ovu vrstu diskriminacije", navodi se u godišnjem izvješću. Zatim slijede žalbe na osnovi društvenog položaja i spola gdje je zabilježeno 25 žalbi. Potom slijedi diskriminacija na osnovi etničke pripadnosti s 22 žalbe, dok se po pitanju diskriminacije na osnovi nacionalnog ili socijalnog podrijetla žalilo 19 građana BiH te žalbe po pitanju diskriminacije na osnovi obrazovanja gdje je podneseno 12 žalbi. "Od ukupno registriranih 230 predmeta diskriminacije, 118 je registrirano u područnom uredu Sarajevo, 72 u glavnom uredu u Banjoj Luci, 22 u područnom uredu u Brčko Distriktu, 12 u područnom uredu u Mostaru i 6 u terenskom uredu u Livnu", stoji u izvješću. Prema navodima Ombudsmana, statistike ove vrste imaju samo simboličan značaj jer bilo koja osoba, iz bilo kojeg područja u BiH, može se žaliti Uredu ombudsmana prema vlastitom nahođenju.

Nerealizirano 31%

Kada je riječ o zlostavljanju na radnom mjestu, zanimljivo je da su se stranke najviše žalile ne ovaj vid diskriminacije u ministarstvima na svim razinama vlasti, objavio je portal Vecernji.ba. Zabilježeni su i slučajevi mobbinga u raznim državnim agencijama te javnim ustanovama i poduzećima u većinskom državnom vlasništvu. U 2014. ombudsmani su izdali 42 preporuke u slučajevima diskriminacije. Od tog broja je realizirano 17 preporuka, djelomično realizirana 1 i ostvarena suradnja na realizaciji 11, što je ukupno 29 ili 69% prihvaćenih preporuka, a nerealizirane su 4. Na 9 preporuka nije dostavljen odgovor o realizaciji što je ukupno 13. ili 31%, nerealiziranih preporuka. Prema mišljenju Ombudsmana, za učinkovitu zaštitu od diskriminacije nije dovoljno samo usvojiti zakonska rješenja usklađena sa standardima ljudskih prava, već je nužno osigurati provedbu istih.

Ombudsmani u izvješću konstatiraju da je suradnja s institucijama na svim razinama vlasti više formalna, dok za potpunu provedbu preporuka i dalje nedostaje volja na strani odgovornih javnih organa. "U pogledu odgovaranja na dopise i pružanje traženih informacija, suradnja na svim razinama vlasti je apsolutno zadovoljavajuća, ali broj ispoštovanih preporuka, osobito onih kojima se meritorno utvrđuje povreda prava ili zakona na štetu pojedinaca je na nezavidnoj razini", navodi se u izvješću o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije