Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Direktor Aluminija i gradonačelnik Mostara posjetili Kosaču

30. lipnja 2017. u 13:53 0 komentara 96 prikaza

Mostarski grdonačelnik Ljubo Bešlić i direktor Aluminija d.d. Mostar Mario Gadžić susreli su se danas u Hrvatskomu domu hercega Stjepana Kosače, gdje im je domaćinom bio ravnatelj te ustanove Danijel Vidović.

Povod susretu bio je završetak radova na obnovi natpisa na Kosačinu pročelju, koji je, u viziji mostarskoga akademskog kipara Dalibora Nikolića, izrađen od 300 kilograma vrhunskoga metala, proizvedenog u Aluminijevim pogonima.

Bešlić i Gadžić naglasili su bitnost odgovornoga poslovanja i pomaganja zajednici, a napose kulturnim ustanovama koje su jednim od osnova nadgradnje i očuvanja narodnoga identiteta, priopćeno je iz mostarskog "Aluminija".

Iz te tvrtke podsjećaju kako je Nikolić izradio replike starih kamenih slova i uz pomoć Aluminijevih stručnjaka izradio nova, zadržavši prepoznatljiv font kojim je i izvorno postignut željeni dojam.

Aluminij je kao materijal cijeloj priči dao novu dimenziju, a Hercegovački div je svojim darom udario trajni pečat neraskidivoj vezi sa zajednicom iz koje je potekao.

Na Kosačinu je pročelju, na mostarskomu Trgu hrvatskih velikana, tako postavljeno ukupno 41 aluminijsko slovo koje ispisuje ime slavnoga hercega Stjepana Kosače, vladara Humske zemlje i oca Hercegovine, na dva pisma, na latinici i na povijesnoj hrvatskoj ćirilici (bosančici ili hrvatici), stoji u priopćenju.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.