Podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH pokazali

Dio građana ne štedi: Mercedes uvezen u BiH košta čak 275 prosječnih plaća

21.02.2023.
u 16:44

Dok mnogi spajaju kraj s krajem i gledaju kako preživjeti mjesec, u BiH ima i onih koji su za luksuzni automobil spremni izdvojiti više stotina tisuća maraka, pa su se tako pojedinci tijekom siječnja častili Porscheima i Mercedesima, od kojih je najskuplji koštao vrtoglavih 315.000 KM, što je čak 275 prosječnih plaća isplaćenih lani u RS-u, objavio je portal akta.ba. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, drugo mjesto je također zauzeo Mercedes vrijedan nešto više od 300.00 KM, a treće Porsche za koji je izdvojeno oko 259.000 KM.

Top-lista najskupljih

U top-listi deset najskupljih automobila uvezenih u BiH u siječnju ove godine, osim tri navedena, još su četiri Porschea i tri Mercedesa. - Prilikom uvoza top deset najskupljih vozila Uprava je naplatila uvozna davanja u iznosu većem od 434.000 KM - pokazuju podaci UNO-a. Izvršni direktor Udruge ekonomista Republike Srpske SWOT Saša Grabovac za Glas Srpske kaže da je u BiH, kao i svugdje u svijetu, posljednjih desetljeća povećano ekonomsko raslojavanje stanovništva te da brojke o kupnji luksuznih limuzina nisu iznenađujuće. - U svakom vremenu, ali i društvu, postoje građani koji zarađuju mnogo više od prosječnog građanina - rekao je Grabovac. Objasnio je da za nekoga tko jedne godine zaradi deset milijuna maraka, a druge, na primjer, osam milijuna maraka, kriza ništa ne znači i zbog toga se ne suzdržava od tako velikih izdataka. Podaci Zavoda za statistiku RS-a pokazuju da je prosječna neto plaća lani iznosila 1144 KM, a zaštitnici prava potrošača ističu kako to pokazuje da mnogi jedva spajaju kraj s krajem te da o luksuznom automobilu ne mogu ni sanjati. U Udruzi građana "ToPeeR" iz Doboja kažu da su podaci UNO-a odlika vremena u kojem živimo. - Vrijeme krize doseže potpuni vrh u trošenju novca, a ti iznosi se ne mogu naći ni u snu čovjeka s prosječnim primanjima - rekli su u ovoj udruzi dodavši i da se tijekom povijesti pokazalo kako u vrijeme krize ne postoji sredina, nego samo ljudi koji nemaju i oni koji imaju previše, prenio je portal akta.ba.

Neravnomjerna raspodjela

Ekonomist Aleksandar Ljuboja kaže da su stvari vrlo jednostavne jer živimo u sustavu neravnomjerne raspodjele bogatstva. - Nemamo razmjerne sustave oporezivanja dobiti i nemamo prelijevanja prema onima koji zarađuju manje. Dok naše društvo ne dođe u fazu pravilnije preraspodjele nacionalnog bogatstva, to će biti tako - rekao je Ljuboja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije