Mladen Ivanić

Dio bošnjačke elite, prije svega u SDA, vjeruju da je BiH njihova

Mladen Ivanić
20.10.2017.
u 17:44

Mislim da BiH ne treba biti u amanet ostavljena nekome, osobito turskom predsjedniku. Zamislite da smo mi rekli da je BiH ostavljena u amanet Miloševiću", kaže Ivanić.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je u intervjuu za N1 rekako kako je bilo jasno da će se ovako nešto dogoditi kada je najavljeno da će na dnevni red NSRS ići Rezolucija o vojnoj neutralnosti. 

"Meni nije jasno koji je smisao te Rezolucije jer nema niti jednog političara iz RS koji je rekao da je za to da BiH postane član NATO-a i ne vidim što bi uvjetovalo takvu vrstu Rezolucije osim stvaranja lažnog ambijenta", kazao je Ivanić.

Dodao je da se boji da ovakva Rezolucija može proizvesti kontra efekt.

"Ono čega se bojim je da bi ovakva Rezolucija mogla proizvesti kontra efekat. U Bruxsellesu postoji zahtjev za aktiviranje MAP-a koji je potpisao gospodin Radmanović, on se ne može povući natrag. Imam osjećaj da vlast ovime želi oprati svoju ulogu i neinformiranoj javnosti odgovornost za nešto probati prebaciti na sadašnju političku strukturu u Sarajevu", ističe Ivanić.

"Pravnih posljedica Rezolucija nema, a ona je neka vrsta pritiska i pokušaj, koji neće uspjeti, stvaranja odgovornosti", rekao je Ivanić.

Govoreći o aktivaciji MAP-a i članstvu u NATO-u, Ivanić naglašava kako ovog trenutka to više nije u nadležnosti institucija BiH. 

"Nijedna od lokacija u RS nije uknjižena i neće biti još godinama jer o tome odlučuju sudovi u RS. Ne znam na bazi čega je Čović to izjavio, jedino ako ne dođe do promjene u politici NATO-a. Ono što sam ja znao jeste da su zemlje kritične prema aktivaciji MAP-a jer nisu ispunjeni uvjeti koje su oni postavili. Taj uvjet je knjiženje vojne imovine. Ako se to eventualno digodi, a to se neće dogoditi, jer je donesena neka odluka ili se nešto napravilo nego kao politički odgovor na ove, po mene, nepotrebne izazove. Ja sam prije 6-7 godina rekao da je nerealno očekivati od ijednog srpskog političara da podrži članstvo u NATO-u bez prisutnosti  Srbije", prokomentirao je Ivanić.

O izjavi Bakira Izebegovića da je "Alija ostavio u amanet Erdoganu brigu o BiH", kaže kako ne može vjerovati  da je netko mogao izreći takvu izjavu. 

"To u biti znači da je Erdogan zaštitnik BiH. On takvom izjavom čini sve manje i manje BiH ovdje. Oprostite, meni je Tayyip Erdogan samo lider jedne zemlje, jedne od stotina drugih i nemam nikakvu posebnu relaciju. Mislim da je to potpuno pogrešno, i samo pokazuje da u dijelu bošnjačke elite, prije svega u SDA, postoji uvjerenje da je BiH njihova. Ako je BiH njihova, onda imaju pravu da je dadnu Erdoganu. Ako u to vjeruju, onda daju argumentaciju svima koji se protiv takve BiH bore. Mislim da BiH ne treba biti u amanet ostavljena nekome, osobito turskom predsjedniku. Zamislite da smo mi rekli da je BiH ostavljena u amanet Miloševiću", navodi Ivanić.

Kada je i pitanju referendum u RS, kaže kako vidi da se sada traži podrška oporbe za provedbu Referenduma. Ja sam uvijek bio protiv toga, jer nitko nikad nije rekao što ćemo dan poslije. Kao građanin, ja ću izaći na referendum ako ga bude jer je to odluka NSRS i neću ništa raditi protiv referenduma, jer poštujem instituciju NSRS", objasnio je Ivanić.

Ključne riječi

Komentara 2

FY
Fuck you Mother Fucker
20:39 20.10.2017.

Pa da si vecina, mogao bi, kao i u Srbiji. Ali nisi vecina, nego manjina.

KA
kankankan
01:44 21.10.2017.

Turska je od Beca pa do Kine

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?