teže će se dolaziti do kredita

Dijaspora će "spašavati" bh. tržište nekretnina

nekretnine
05.02.2023.
u 19:00

Pred BiH su teški mjeseci. Teže će se dolaziti do stambenih kredita, a vlada i strah od novih ulaganja

Kuće i stanovi u BiH i ove će se godine kupovati, tako nalaže logika jer je prirodno da se čovjek negdje mora smjestiti i živjeti, međutim, dinamika će usporiti i neće to biti na razini ranijih godina, kada je bilo normalno podići kredit i riješiti stambeno pitanje, piše Večernji list BiH.

Već sada su kamatne stope na stambene kredite u BiH oko 3,5 posto više nego u zemljama eurozone, a spominjanje novog rasta kamata obeshrabrit će mnoge koji su ove godine željeli riješiti boravak u svom domu.

Sve je skuplje

- Muž i ja planirali smo kupnju stana, međutim, on ne može dobiti kredit koji smo planirali, jednostavno, iznos koji dobiva na bankovni račun nije dovoljan kako bi se podiglo više od 50 tisuća maraka, a za toliko novca više se ne može kupiti ni garsonijera. Tako da ove godine ostajemo podstanari, a pratit ćemo situaciju ako bi se nešto u međuvremenu dogodilo što može riješiti naše stambeno pitanje, iako nisam optimistična. Sve je skuplje i za sva ta poskupljenja nekako postoji opravdanje, a mi, mali narodi nemamo se kome žaliti - priča nam sugovornica koja s mužem živi u podstanarskom stanu u Mostaru.

Prošle godine Europska središnja banka povećavala je kamatne stope čak četiri puta. Cilj je bio usporiti inflaciju, a s obzirom na to da ona ne jenjava, na isti će se način i ove godine pokušati "gasiti vatru". U BiH će se sve teže dolaziti do kredita s fiksnom kamatnom stopom jer vrijeme je takvo da smo godinama u nekoj vrsti krize, a BiH je zemlja trećeg svijeta, gdje rijetki žele riskirati. Iako je bankarski sektor jedan od stabilnijih u ovoj zemlji, povećanje "loših" kredita i njemu stvara probleme, a svako forsiranje života na dug, koliki god je profit bankama s jedne strane, u doba krize je i rizik.

U Centralnoj banci BiH ovih su dana zaključili da su kamatne stope, konkretno na stambene kredite stanovništvu u BiH, na višoj razini nego u eurozoni. Radio Sarajevo donosi da su u eurozoni krediti s promjenjivom kamatnom stopom i do jedne godine fiksne kamatne stope iznosili 2,93 posto (u BiH više za 76 baznih bodova, b. b.), krediti s fiksnom kamatnom stopom iznad pet godina 3,30 posto (u BiH više za 2 b. b.) te krediti s fiksnom kamatnom stopom iznad 10 godina 2,55 posto (u BiH više za 123 b. b.). Većina prognoza za ovu godinu usmjerena je, jasno, na geopolitička zbivanja pa, ako ona budu išla nekim normalnim tijekom (koji sada ne vidimo), onda bi se mogao očekivati nekakav normalan nastavak poslovanja stanovništva i banaka. Centralna banka BiH očekuje usporavanje inflacije u sljedeće dvije godine, a mnogi komentiraju da je onda realnije da će se to intenzivnije događati 2024. godine, s tim da opet moramo imati na umu da se svjetski događaji moraju staviti pod kontrolu. Do tada nam ostaje pratiti situaciju.

Želja za komforom

- Da muž i ja poslom nismo vezani za ovaj grad, išli bismo živjeti kod njegovih, međutim, udaljenost je velika i nije realno da putujemo svakodnevno stotine kilometara, tako da smo prisiljeni snalaziti se na ovaj način, na život u podstanarskom stanu dok se neke stvari ne poklope pa da budemo mogli kupiti stan. Naravno, raspitujemo se i o mogućnosti pronalaska posla u njegovu mjestu pa bismo išli živjeti kod njega s obzirom na to da je kuća dovoljno velika i za njegovu obitelj i za nas dvoje. U današnje vrijeme sve treba uzeti u obzir te, koliko god bismo svi voljeli imati neki svoj komfor, moramo biti svjesni da je to nemoguće i da to financijski iscrpljuje. Već je sada jasno da će najbolji kupci nekretnina u ovoj godini biti oni što žive i rade u Njemačkoj ili su tamo zaradili mirovinu pa se vraćaju - priča nam sugovornica s početka teksta.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?