pokraj Kiseljaka

Dijamantni pir Vinka i Milke Šteko iz Brestovskog

storyeditor/2023-11-05/zlatni_pir.jpg
06.11.2023.
u 17:37

- Tko su ovdje mladenci - pitanje je koje je u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Brestovskom pokraj Kiseljaka na početku mise postavio župnik fra Mirko Majdandžić.

- Pa, zar se to ne vidi - odgovara mu osamdesetogodišnja Milka Šteko koja je sa svojim Vinkom, nakon šest desetljeća braka, došla obnoviti zavjete.

- U maticama vjenčanih među podacima o braku, koji su 11. studenoga 1963. godine u župnoj crkvi u Brestovskom sklopili tada dvadesetogodišnja Milka i njezin tri godine stariji izabranik Vinko Šteko, upisan je na 76. stranici pod rednim brojem 22. - podsjetio ih je na svečanosti obnove zavjeta brestovački župnik.

- Vaša priča je priča o odživljenoj ljubavi koja sve podnosi, sve prašta i koja nikad ne prestaje. Kamo sreće da možete današnjim mladima, kada olako obećavaju vjernost jedno drugome do kraja života, a vrlo brzo zaborave što su obećali, govoriti o braku - kazao je fra Mirko pozivajući Milku i Vinka da obnove bračne zavjete koje su dali prije šest desetljeća. Na pitanje o dugovječnosti braka i onomu što ga je održalo tolike godine, Vinko i Milka kažu - ljubav, ali i strpljenje.

- Bilo je i teških trenutaka jer i život je takav bio - kaže Vinko. - Najlakše se rastati, treba sačuvati brak, a za to treba i ljubavi i strpljenja jer u svakom braku ima i uspona i padova - dodaje Milka.

Život je Milku i Vinka blagoslovio sa šestero djece. Najstariji Tomo preminuo je prije šest godina. Uz sinove Marinka, Matu i Zdravka, imaju i dvije kćeri - Nadu i Katarinu. Unučadi imaju za cijeli nogometni tim, ukupno jedanaestero, troje praunučadi - Tomasa, Petra i Lukasa, a uskoro će ih biti još dvoje.

Milkin i Vinkov skladan brak unučad su proslavila svirkom s fra Mirkom Majdandžićem koji je i ovu svečanost obogatio svojom glazbom. Djeca su zapjevala, a unučad veselo zaplesala. I na taj način, jednako kao i prilikom proslave zlatnog pira koju su im djeca također priredila, i u prigodi proslave dijamantnog pira zahvalili su im za sve ono čemu su ih svojim životom poučili - za ljubav, važnost obitelji, bliskosti, poštovanje, čast i poštenje, ali i važnosti očuvanja vedrine duha.

Svečanost obnove zavjeta Milki i Vinku uveličao je još jedan dijamantni slavljenik - fra Gabrijel Tomić, duhovnik sestara klarisa i župni vikar, koji je nedavno na Žitačama proslavio dijamantnu misu. Tako je župnu crkvu u Brestovskom obasjao sjaj čak tri dijamantna slavljenika, a ispunila toplina ljudi okupljenih oko ustrajnosti u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, ljubavi koja nikad ne prestaje, sjajeći jednakim sjajem i nakon 60 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije