Članica Udruge "Bistrica" Livno Julijana Vidović o suočavanju s rakom dojke

Dijagnoza karcinoma bila mi je šok, ali krenula sam u borbu

storyeditor/2023-03-23/nercis1-1.png
24.03.2023.
u 18:56

Hrabre i uporne žene dijeljenjem edukativnih letaka i simboličnom prodajom narcisa žele skrenuti pozornost javnosti da su prevencija i rano otkrivanje raka najbolji i najjeftiniji lijek

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke "Bistrica" Livno 16. godinu zaredom upriličila je manifestaciju "Dan narcisa". Riječ je o humanitarnoj akciji u kojoj se od prodanih cvjetova i donacija namiču sredstva za rad Udruge, prevenciju i rano otkrivanje raka dojke, piše Večernji list BiH.

Uz građane, potporu su im, kao i dosad, dali predstavnici županijske i gradske vlasti, zdravstvene ustanove i zavodi.

Otkriti bolest nije kraj

Hrabre i uporne žene dijeljenjem edukativnih letaka i simboličnom prodajom narcisa žele skrenuti pozornost javnosti da su prevencija i rano otkrivanje raka najbolji i najjeftiniji lijek. Dokaz tomu je i Julijana Vidović koja je karcinom dojke otkrila prije šest godina. Prvotni šok i očaj ustuknuli su pred borbom za život. - Kad sam u Mostaru doznala za dijagnozu, nisam znala što ću. A što sad!? I onda kažeš - moraš u borbe. Operirana sam, uslijedila je terapija, pa opet šok, opadanje kose, kad sam se pogledala u ogledalo, vrisnula sam i, evo, hvala Bogu, šest godina kopam, orem, radim fizički. Pozitivna sam, sve je u glavi - govori nam Julijana uz preporuku ženama da se po uspostavljenoj dijagnozi čim prije operiraju i misle pozitivno.

Aktualni gradonačelnik Livna, inače radiolog po struci, dr. Darko Čondrić dodaje: - Kad se karcinom tek otkrije, svi misle da je tu kraj, ali, Bogu hvala, nije. Medicina odradi dosta toga i evo, ove naše žene su liječene, ja bih rekao neke od njih i izliječene, žive, rade, funkcioniraju i to je ono najbitnije. Rana dijagnostika, rano otkrivanje i prognoza je odlična - kaže. A za takvo nešto potreban je mamograf koji je u Županijskoj bolnici u Livnu izvan funkcije već dvije godine, govori nam predsjednica "Bistrice" Slavica Gotovac.

- Ne znam što napraviti. Ili da mi ponovno pokrenemo akciju kao što smo prije 15 godina, kao Udruga, nabavili uređaj koji se danas nalazi u Tomislavgradu, uz pomoć Zavoda za zdravstveno osiguranje - kaže Gotovac.

I dr. Čondrić naglašava isti problem, ali i nadu: - Da ćemo u što skorije vrijeme rukovodstvo, menadžment i svi mi naći rješenje da nabavimo ili popravimo postojeći mamograf premda bih ja, kao radiolog, volio da se nabavi novi, da možemo pružiti kompletnu dijagnostičku uslugu, uz mamografiju kao jedan skrining pregled, koji je još uvijek zlatni standard i nezamjenjiva pretraga uz one redovite ultrazvučne preglede - kaže Čondrić.

Budući da je statistika pokazala kako je dobna granica oboljelih sve niža, savjetuje se da se s preventivnim pregledima počne već u ranim tridesetima. U Udruzi se teško mire s gubitkom svake članice, govori Gotovac te napominje kako je od 2015. do danas bitku za život izgubilo 25 članica, a samo u nepuna tri mjeseca tekuće godine umrle su tri.

Potvrđen kod njih 47

Podaci iz Županijske bolnice Livno govore kako je u prethodne tri godine od 55 sumnji na karcinom dojke ta bolest potvrđena kod 47 pacijenata, među kojima je bio i jedan muškarac, te da su u dva i pol mjeseca ove godine od pet kontroliranih potvrđena četiri karcinoma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije