USŽ

DF traži više ministara nego što ima zastupnika

farko
09.01.2015.
u 11:45

Još jednom su propali dogovori između SDA i DF-a u Unsko-sanskoj županiji. Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine, na prijedlog Albina Muslića iz SDP-a tijekom jučerašnje sjednice Kolegija, određen je za kraj siječnja, čime je kupljeno više od 20 dana za DF koji lomi SDA zbog omjera fotelja u novom sazivu Vlade. Noć prije imali smo informacije da je postignut dogovor o manjinskoj vladi koju bi podržao i SDP, međutim, jučer ujutro predsjedavajući Skupštine Farko Hodžić (DF) je negirao da postoji dogovor. Deset zastupnika SDA, četiri DF-a i dva iz Laburista lako mogu do većine, ali i druge stranke žele u manjinsku vladu, koja je nakon uhićenja Hamdije Lipovače u krizi i bez kvoruma. Za DF mjesto predsjedavajućeg i četiri ministarska nisu dovoljna. Sada traže pet ministara, dok bi SDA dobila četiri, potvrdio je predsjednik ŽO SDA Esad Bašagić. Jučer je održana sjednica Kolegija, na kojoj je jedino dogovoreno održavanje izvanredne sjednice Skupštine, u ponedjeljak, u 11 sati, jer je ministrica Azemina Helić (SDP) ponovo tražila intervenciju Skupštine kako bi se mogle obračunati plaće za studeni i prosinac, za koje nema dovoljno sredstava, pa bez premijera Lipovače sad Skupština treba “prebaciti” novce s jednog koda na drugi, kako bi se mogla čistiti fiskalna godina. Tako zakonodavna vlast u USŽ-u preuzima na sebe i rad izvršne, a jedini razlog za sazivanje izvanredne sjednice nisu dvije zaostale plaće ni nedostatak kvoruma u Vladi, već taj što se nisu podijelile fotelje da svi budu zadovoljni.– Treba učiniti što se može da bi ljudi dobili te dvije plaće, ali kako možemo imati izvanrednu za izvanrednom sjednicom a nismo ni konstituirani kao Skupština?, pitao je i dopredsjedavajući Mirvet Beganović (Laburisti).Članovi Kolegija, makar su to tražili od predsjedavajućeg, žele da se konačno da prijedlog o uspostavljanju skupštinskih povjerenstava, koje se mogu formirati po proporcionalnom učešću stranaka u Skupštini, kako bi se legitimno radilo. Međutim, predsjedavajući je to odbijao riječima: – Ne očekujte od mene da popunjavam povjerenstva dok se ne postigne sporazum o većini u Skupštini!

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
14:24 09.01.2015.

Isto to Čova traži na nivou FBIH malo mu svih 5 hrvatskih pozicija iako DF ima Hrvata a znatno više glasova on traži još i srpskog legitimnog predstavnika jer njega Srbi više vole od ostalih on je Dodin najvejrniji fan.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije