novi obrat u pregovorima

DF pregovore sa SDA i HDZ obustavio uoči sjednice Skupštine

pregovori bradara
09.03.2015.
u 09:15

Josip Kvasina, predsjedatelj Skupštine Srednjobosanske županije (HDZ BiH), sazvao je za danas nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine SBŽ. Na dnevnom redu je i popuna rukovodstva Skupštine, odnosno izbor zamjenika iz reda srpskog i bošnjačkog naroda. Podsjećamo, Kvasina je još u studenom prošle godine jednoglasno izabran za jednog od trojice članova rukovodstva Skupštine koje još nije kompletirano zbog nepostizanja dogovora između SDA i DF. Sudeći po reakcijama DF-a uoči nastavka sjednice, dogovora unutar ove dvije stranke još uvijek nema.

Građani ne smiju trpjeti

Naime, dva dana prije nastavka konstituirajuće sjednice iz DF su poručili kako obustavljaju sve daljnje pregovore s SDA i HDZ BiH na razini SBŽ. Kao razlog naveli su samoinicijativno sazivanje nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine bez usuglašavanja sa svim političkim subjektima koji participiraju u radu Skupštine i mimo procedura propisanih poslovnikom o radu i Ustavom SBŽ. U DF-u tvrde kako je sazivanjem nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine prekršen sporazum potpisan 3. prosinca prošle godine o zajedničkom djelovanju u ovoj županiji, a kojim se definiraju raspodjele pozicija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, između koalicijskih partnera SDA i DF. Po ovom sporazumu, DF je podržao izbor izaslanika iz SDA u Dom naroda FBiH iz reda Bošnjaka. Zauzvrat su očekivali da SDA podrži njihova kandidata za zamjenika predsjedatelja Skupštine. Zbog saznanja da se spomenuti dogovor pokušava izigrati, u DF su odlučili obustaviti pregovore s preostala dva partnera, SDA i HDZ BiH. Nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine će, usprkos povlačenju DF iz pregovora, biti, poručuju iz HDZ BiH naglašavajući da su bošnjačke stranke imale više nego dovoljno vremena za dogovor te da nema razloga da stanovnici SBŽ zbog izostanka dogovora trpe. “Na posljednjim međustranačkim pregovorima održanim prije nekoliko dana u Travniku, svi smo se složili da se sjednica sazove. Ostavili smo još tjedan dana SDA i DF da se dogovore oko raspodjele pozicija koje pripadaju bošnjačkom narodu.

Dogovor se ne nazire

Dogovora očito još nema. Mi ne želimo da zbog toga trpe proračunski i izvanproračunski korisnici, kao ni stanovnici SBŽ. Mi imamo i želimo preuzeti odgovornost. To od nas očekuju naši birači. Pred nama je donošenje proračuna i mislim da više nema vremena za čekanje. S DF-om ili bez njega proces uspostave vlasti u SBŽ se nastavlja”, poručila je Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH, odbijajući precizirati u kojem smjeru će nakon povlačenja DF iz pregovora krenuti proces uspostave vlasti u ovoj županiji. HDZ BiH s partnerom HSS Stjepan Radić ima najviše ruku u Skupštini SBŽ, 9 od 30. S drugom najbrojnijom strankom SDA zajedno imaju 17 ruku. Propadne li definitivno sporazum s DF-om, HDZ BiH i SDA partnera za formiranje Vlade koja se u SBŽ bira dvotrećinskom većinom mogu tražiti u preostalim strankama koje imaju dovoljan broj ruku. Od 30 zastupnika u najvišem zakonodavnom tijelu SBŽ, najviše, po osam, imaju koalicija HNS BiH na čelu s HDZ-om BiH, te SDA, po četiri zastupnika imaju SDP i SBB, DF ima tri, HDZ 1990. dva, a jednog zastupnika ima HSS Stjepan Radić. Ova je stranka poslijeizbornim sporazumom s HDZ-om BiH, također, postala dio vladajuće većine.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
14:04 09.03.2015.

A koliko ima SDA sa partnerom DF, kad vezujete HDZ i HSS pa imaju 9 najviše u SBŽ, ili ... ima tu još kombinacija očito obmanjujete čitaoce lažnom matematikom. Dajte malo bolje sabirajte nije valjda da mislite da ljudi neznaju ni do 30 dasabiraju.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije