Detonirana bomba teška 1100 kg: “Već nekoliko mjeseci se zna za ovu opasnost”

19.03.2023.
u 15:47

Nakon uspješne neutralizacije mine u Rijeci održana je konferencija za novinare. 

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović zadovoljan je radom službi, ali i disciplinom građana Rijeke: “Stanovnici Rijeke su vrlo disciplinirano pristupili savjetima i odgovorno se ponijeli. Iako smo pronašli još jednu napravu na gradilištu, radi se o puno jednostavnijem zahvatu nego ovom što se danas događalo. Petstotinjak stanovnika je evakuirano iz svojih domova, sve je proteklo kako treba. Crveni križ odradio je svoj dio posla oko zbrinjavanja ljudi. Zahvaljujem svim službama koje su bile aktivirane. Zahvala ide sugrađanima koji su se ponijeli vrlo odgovorno i na adekvatan način se ponašali. Mina je neutralizirana, opasnost je prevladana i možemo se vratiti našim svakodnevnim aktivnostima”.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance rekao je: “Već nekoliko mjeseci se zna za ovu opasnost. Intenzivno se radio program kako ukloniti minu sa što manjim rizikom. Stožer civilne zaštite Grada Rijeke je preuzeo sve aktivnosti u suradnji s MUP-om. Vrijeme nas je poslužilo. Sve se odvijalo u planiranim terminima. Uspješno je izvedena neutralizacija na sigurnoj distanci od grada Rijeke”.

Zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije PU Primorsko-goranske Nenad Krasny ističe: “Izvidima smo vidjeli da se radi o vrlo opasnom minsko-eksplozivnom sredstvu koje sadrži 690 kila heksonita što je ekvivalent od 1200 kila TNT-a. Odluka struke je bila da je jedini način da se mina izmakne iz luke jer bi sve ostalo bilo preopasno za građane i infrastrukturu. Specifičnost je to što se mina nalazila nedaleko od objekata. Nije se radilo o jednoj nego o više pozicija”.

Obratio se i glavni policijski savjetnik i načelnik Sektora za javni red i sigurnost PU primorsko-goranske Goran Gašpert: “Izrazio bih zadovoljstvo uspješnim okončanjem ove situacije zbog visoke profesionalnosti ljudi u stožeru. Ovaj čin danas je mali dio operacije koja je trajala mjesec i pol dana intenzivno. Zahvala ide i građanima koji su pokazali veliki osjećaj i senzibilitet za rizične situacije”.

“U izvlačenju su sudjelovala preko 24 službenika. Izuzetno su ponosni na vrlo zahtjevan posao koji su napravili. Bilo je više ronilačkih parova koji su se izmijenjivali. Sama priprema je izuzetno opasna i zato čestitam. Za samo izvlačenje se koristio način padobrana. Mina je teška oko 1100 kilograma”, rekao je Krasny.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije