problemi na tržištu

Deterdženti iz FBiH više ne mogu na police u RS-u

detrdzenti
ilustracija
07.10.2016.
u 17:52

Prema novim propisima iz oblasti kemikalija/biocida i predmeta široke potrošnje, a koji su doneseni na osnovu Zakona o kemikalijama i Zakona o biocidima Republike Srpske, kemijski proizvodi iz Federacije BiH više ne mogu biti prisutni na policama trgovina u manjem bh. entitetu, piše Klix.ba. 

Naime, da bi tvornice koje se bave proizvodnjom kemijskih proizvoda kao što su Dita, EZ, Belif... ali i farmaceutske kuće koje se bave proizvodnjom lijekova, svoju proizvodnu paletu imale zastupljenu na području RS-a, moraju biti registrirane u tom entitetu, odnosno nadležnom ministarstvu.

Kako je navedeno u propisima koji su već okarakterizirani kao neprihvatljivi, tvornice iz FBiH moraju biti registrirane u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS bez obzira na to što se već nalaze u bazi Federalnog ministarstva zdravlja. 

Tuzlanska Fabrika deterdženata Dita, u kojoj je prije nešto više od godinu dana ponovno uspostavljena proizvodnja, sad se nalazi u nezavidnom položaju. 

Svi tuzlanski proizvodi bi trebali biti povučeni s polica trgovačkih lanaca na prostoru RS-a. Ako se to ne dogodi predviđene su i enormno visoke kazne koje se kreću do 10.000 KM, a propisuju ih inspektori Uprave za inspekcijske poslove RS koji pronađu proizvode iz FBiH na policima. 

"Mi smo prije desetak dana dobili odluku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, odnosno glavnog inspektorata, u kojoj je navedeno da tvrtkekoje se bave prodajom deterdženata i lijekova ne mogu više prodavati robu u RS-u, ukoliko nemaju registrirano poduzeće u tom entitetu. Ovim se pravi država u državi. Prošao je referendum, sada ide i ovo. Dita nije od jučer, mi postojimo 40 godina, imali smo svoje predstavništvo u Loparama. Nikada nije bilo sporno, a sada se postavljaju nova pitanja", kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata Dite Dževad Mehmedović.

Mehmedović trenutno nema informaciju jesu li Ditini proizvodi već povučeni s polica trgovačkih lanaca u RS-u.

"Mislim da neće biti povučeni jer sam već uputio dopise svim relevantnim adresama, ali i premijeru Fadilu Novaliću. Ovo je zaista prešlo sve granice. Naši proizvodi su registrirani u Ministarstvu zdravlja FBiH i međunarodnog su karaktera", ističe Mehmedović.

Kako je navedeno u obrazloženju propisa, isti su doneseni zbog činjenice da federalni pravilnici i zakoni nisu usklađeni sa standardima Europske unije.

"S obzirom na to da su u Federaciji BiH i nekim zemljama koje nisu članice EU na snazi neusklađeni propisi, postoji mogućnost da se na tržištu RS nađu proizvodi koji ne ispunjavaju uvjete važećih propisa. Ovom prilikom vam ukazujemo na značajnije odredbe propisa koji reguliraju uvjete za promet sredstava za održavanje čistoće", stoji u obrazloženju.

Vasnik tvornice deterdženata "EZ" iz Busovače Salem Ekmeščić za Klix ističe da njegova tvrtka paletu proizvoda izvozi u zemlje EU, a da bi isti bili zastupljeni u RS-u postoje dvije mogućnosti. 

"Prva je da otvorimo tamo tvrtku, što nema ekonomsku opravdanost, a druga mogućnost je da to radimo putem tvrtke koja se u tom entitetu već bavi tim, odnosno putem konkurencije. Kad sam razgovarao s ljudima koji ovu proizvodnju imaju u RS-u smijali su mi se zbog nelogičnosti. Ja ovdje nisam sagledavao je li riječ o političkom, ekonomskom ili triku da se pod klikom primjene europskih propisa provlače interesi pojedinaca", kaže Ekmeščić.

On dodaje da je apsurdna činjenica da njegova tvrtka proizvode izvozi na područje EU, gdje se s ovakvim problemom ne susreće, a u manjem bh. entitetu očekuju ga kazne, zbog čega svoje proizvode mora povući s ovog tržišta.

Udruženje poslodavaca FBiH je na relevantne federalne adrese uputilo pismo u kojem je sadržana problematika vezana za zastupljenost proizvoda u RS-u.

"U tom pismu smo tražili da se u cijelu ovu problematiku uključi i osnovna gospodarska komora, a sve u cilju rješavanja ovog problema u kojem se nalazimo", dodao je Ekmeščić koji je i potpredsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca FBiH.

Tvornica kemijskih proizvoda Belif iz Tešnja u svojoj ponudi pored deterdženata, sredstava za čišćenje stakla i antifriza ima i supstance za tretman bazenskih voda. Sve svoje proizvode također će morati povući s polica u RS-u.

Vlasnik ove tvrtke Adem Šišić smatra da se primjena spomenutog pravilnika mora odgoditi za godinu dana, a kako bi tvrtke iz FBiH imale vremena za iznalazak mogućnosti plasmana roba u RS-u. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije