Detalji pronalaska otete djevojčice u BiH, uskoro se vraća majci u Njemačku

19.04.2024.
u 12:11

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je pronalazak djevojčice koja je bila žrtva trgovine ljudima. Tužitelj iz Odjela za krijumčarenje i trgovinu ljudima koordinirao je aktivnosti sa Službom za poslove sa strancima i Graničnom policijom BiH. Detaljne analize tijekom kontrole robe i putnika na graničnom prijelazu Brod dovele su do otkrića i identifikacije žrtve međunarodne trgovine ljudima.

Zahvaljujući članovima Službe za poslove sa strancima, kao i Graničnoj policiji BiH te drugim relevantnim institucijama i agencijama, šestogodišnja djevojčica iz Afganistana, žrtva krijumčara ljudima, bit će ponovno s majkom sutra. Prema BHT1, Služba za poslove sa strancima potvrdila je da je djevojčica nasilno pokušana prokrijumčariti od strane svog oca.

Rade Kovač, načelnik Sektora operativne podrške u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), izjavio je kako je otac prethodno, koji je imao boravišnu dozvolu u Njemačkoj, doveo dijete u Bosnu i Hercegovinu i, prijeteći svojoj supruzi da će nauditi i sebi i djetetu, pokušao je razdvojiti dijete od supruge. Međutim, uz suradnju s Tužiteljstvom BiH i Interpolom, služba je prepoznala slučaj te je ta osoba zaustavljena pri izlasku iz BiH. Lice je procesuirano sukladno zakonodavstvu BiH. U tom kontekstu, prepoznavši opasnost po dijete, odvojili smo dijete od roditelja i smjestili ga u sigurnu kuću. U suradnji s vlastima Njemačke i majkom koja se nalazi u Njemačkoj, uspostavili smo takav kontakt da će majka doći u BiH i preuzeti svoje dijete.

Igor Jurić, otac nestale i ubijene petnaestogodišnje Tijane Jurić, ističe da svaki trenutak ima važnost kad se radi o nestanku. Naglašava da nestanak treba shvatiti vrlo ozbiljno, a društvo u cjelini treba raditi na preventivnim mjerama.

"Postoje i maloljetnički brakovi, postoji prodaja djece radi usvajanja. To su sve vidovi trgovine djecom i nažalost svjedoci smo da u Europi i u našoj zemlji to nije rijedak slučaj. Na žalost, svako nestalo dijete je previše. Kada izgubite, kada se izgubi život djeteta, besmisleno je pričati o tome postoji li pravedna kazna za takav život", rekao je Jurić.

Stručnjaci se slažu da su djeca najranjivija kategorija i da traume koje dožive su trajne. Dodaju kako bi uspostava sustava Amber Alert znatno pomogla policiji u slučajevima nestanka djece.

"Ta prva pomoć koja bi poslužila i pomogla policiji, gdje bi građani svojim informacijama doprinijeli rješavanju takvih slučajeva. Općenito, problem trgovine djecom je vrlo izražen, posebno u siromašnim tranzicijskim zemljama", rekao je Edo Muratbegović s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA-e.

"Učinkovite mjere u tom smislu trebale bi biti kazneno zakonodavstvo, koje predviđa maksimalne moguće mjere za one koji zloupotrebljavaju djecu na taj način. Bilo da je riječ o njihovim roditeljima, a vrlo često su roditelji uključeni u to, ili oni koji su profesionalno uključeni u to", dodao je sociolog Srđan Vukadinović.

Podsjećaju kako se djeca koja se prodaju zloupotrebljavaju na razne načine, u svrhu prosjačenja, činjenja kriminalnih djela, ali i seksualnog iskorištavanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije