Hercegovačka franjevačka provincija.

Desetorica postulanata obukla franjevački habit

Autori: Vecernji.ba, KT
13.07.2020.
u 12:14

U crkvi Sv. Petra i Pavla u Mostaru, pod svetom misom, desetorica postulanata obukli su franjevački habit i stupili u novicijat Hercegovačke franjevačke provincije, objavio je Katolički tjednik.

Misno slavlje i obred oblačenja predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko, a suslavili su meštar postulanata fra Iko Skoko, meštar novaka fra Stanko Mabić, gvardijan mostarskog samostana fra Danko Perutina te još 45 misnika.

Liturgijskom asistencijom ravnao je fra Marko Galić zajedno s novacima, a misno slavlje skladnim pjevanjem uveličali su franjevački bogoslovi.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, provincijal Šteko uputio je prigodnu propovijed. „Svaki se dan na tržištu pojavljuje mnoštvo novih stvari i načina rada, za koje nam njihovi proizvođači kažu da su nam veoma potrebni i da bez njih ne možemo. Mi se nekritično laćamo svega toga kao da imamo na zemlji vječnost i gubimo za to velik dio svoga životnog vremena. U toj trci za svačim gubimo iz vida da je život preozbiljna i prevelika dragocjenost, i da ga ne bismo smjeli potrošiti u beznačajne stvari. Imamo samo jedan jedini život. Ono što napravimo s njim ovdje na zemlji, bit će presudno za svu vječnost (…)

Bogu najviše daje onaj tko mu sebe daje. Siguran sam da su ovi mladići što stoje pred nama i traže da ih zaodjenem haljom sv. Franje već dosad mnogo puta ozbiljno razmišljali o svome životu. Ta su ih razmišljanja i milost poziva, zvanja, doveli do toga da su odlučili staviti svoj život Bogu na raspolaganje u franjevačkome redu u ovoj zajednici u Hercegovini. Dragi kandidati za oblačenje (…) ponesite sa sobom sve svoje misli, snove, htijenja, vrline i bojazni. Sve ono što jeste i sve ono što se nadate postati. Ponesite to sa sobom, da vam bude vjeran suputnik i podsjetnik na ono zbog čega danas stojite baš ovdje s vatrom u vašim mladim srcima i ne dopustite da se to ikada ugasi“, poručio je, između ostalog, fra Miljenko, naznačivši kako je s njima u molitvama i na druge načine cijela franjevačka zajednica i vjernici koji su joj povjereni.

Novaci će novicijat provesti u samostanu na Humcu, i to njih 10: Alen Barać (župa Uznesenja BDM, Široki Brijeg), Franjo Brbor (župa sv. Ante, Humac), don Ante Kelava (župa sv. Ivana Krstitelja, Roško Polje), Nikola Kolak (župa sv. Ilije, Veljaci), Ivan Lovrić (župa sv. Ane, Zagreb), Filip Miloš (župa sv. Kate, Grude), Antonio Nikolić (župa sv. Petra i Pavla, Mostar), Antonio Ramljak (župa Bezgrešnog začeća BDM, Posušje), Marko Vukadin (župa Uznesenja BDM, Seonica) i Lucijan Zeljko (župa Uznesenja BDM, Široki Brijeg).

Nakon svete mise, kako je objavljeno na franjevci.info, druženje je nastavljeno u klaustru samostana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije