Struka: Depresija je bolest koju se može pobijediti

"Depresija i anksioznost - rak duše" naziv je teme predavanja, a da su depresija i anksioznost problem suvremenog društva, pokazuju i egzaktni podaci

25.11.2022.
u 15:44

U prepunoj kinodvorani u Posušju održano je predavanje o temi "Depresija i anksioznost - rak duše". Predavači su bili prof. dr. Miro Klarić, predstojnik Klinike za psihijatriju SKB-a Mostar, prof. Jozo Kolobarić i organizatorica predavanja magistra kineziologije Ana Marija Penava. - Ako ima i jedna bolest u medicini koja zahvaća cijelog čovjeka, i tjelesno i psihički, onda je to depresija. Simptomi su poslagani na način - koliko ljudi, toliko i vrsta depresije. Osnovni poremećaj u depresiji je raspoloženje. A raspoloženje utječe na sve naše psihičke funkcije, naše mišljenje, našu volju, naše nagone, našu percepciju, odnosno kako doživljavamo svijet oko sebe. Sve to popraćeno je i našom psihomotorikom. Anksioznost znači poremećen cijeli autonomni sustav, pa onda imamo povišen tlak, narušen imunosni sustav… Kako ćemo je pak prepoznat? Imamo tužan izgled. Promijenimo se, nije nam ni do čega, bezvoljni smo, usporeni, preosjetljivi, razdražljivi… - kazao je prof. dr. Klarić. Istaknuo je kako ima nade te da depresija nije nešto što se ne može pobijediti. Magistra kineziologije Ana Marija Penava upravo je u dugogodišnjem radu s ljudima primijetila porast depresije i anksioznosti, pa ju je to zapažanje natjeralo da organizira ovakvo predavanje. Ona se u svom predavanju osvrnula na važnost očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja s naglaskom na mentalno zdravlje. O svom desetogodišnjem iskustvu s depresijom, ali i stigmom koju stvara ovo oboljenje govorio je prof. Jozo Kolobarić. - Depresija je još uvijek tabu-tema. Suvremeni čovjek još uvijek živi u velikoj zabludi, a to je da se njemu ili nekome njegovu bližnjem nešto takvo ne može dogoditi. Svi smo mi od krvi, mesa i duha te, naravno, da nas pogađa i u krv, i u meso i u duh. Ako je suditi prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2017. godine, depresija je nešto što nosi najveću smrtnost jer živimo u svijetu koji ima nikad manju smrtnost, a opet nikad dosadniji život. Depresija ima okidač na različite načine, kroz financije, kroz ljubav, kroz brak… - kazao je prof. Jozo Kolobarić. Program predavanja vodila je Antonela Vučić, voditeljica s Radiotelevizije Herceg Bosne.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?