Idilično povratničko mjesto

Deponij nadomak povratničkih kuća u Bosanskoj Posavini stalno se širi

17.04.2018.
u 16:00

Načinjena od pet posavskih sela u RS-u, župa Hrvatska Tišina dijeli sudbinu povratničkih prostora Bosanske Posavine. Više od dva desetljeća Tišina je utihnula i lijepo bi bilo kada bi to bila pjesnička figura, a ne bolna realnost, jer povratnici su uglavnom osobe treće životne dobi. Mlade obitelji se ne vraćaju, a kada nema njih, nema ni djece, piše Večernji list BiH.

Vrijedna dijaspora

Cijelo područje zapravo je dobilo ime Tišina prema glasovitom “čudu” koje je svojedobno učinio među prvim propovjednicima tog područja fra Jakov Markijski. Predaja kaže da je stišao žabe koje su ga ometale u molitvi. U nedavnom ratu njegovim su se primjerom poveli i neprijatelji čovjeka, pa su “stišali” Hrvate tog posavskog kraja. Od predratnih više od 5000 župljana, vratilo se tek između 350 i 400 osoba. Na svoja ognjišta vratili su se najhrabriji, uglavnom najstariji, njih oko 5% koji znaju da je tu uvijek bilo života i da će ga biti. - U Donjem Hasiću prije rata bilo je oko 300 kućanstava, devastirano je do 80% objekata. Obnovljeno je jako malo, a krovove i fasade smo uglavnom mi obnovili svojim sredstvima. Danas ovdje stalno živi oko 50 mještana povratnika. Kada su blagdani, selo oživi jer Hasićani ne napuštaju svoje mjesto, nego mu se stalno vraćaju. Oslanjamo se zapravo najviše na svoju dijasporu jer nemamo značajnijih izvora financija pa s njima dogovaramo rješavanje seoskih prioriteta kojima nastojimo poboljšati kvalitetu življenja. Ne predajemo se i ne odustajemo jer želimo urediti zapušteni arteški bunar, završiti započetu obnovu Doma kulture, koju je započela Općina Domaljevac-Šamac, makar i našim sredstvima, kako bismo se imali gdje okupljati, urediti igralište za Susrete Hasićana. Tu smo jer u rodnom kraju nam je najljepše i tu želimo ostati - kazao nam je Luka Mikić, predsjednik Vijeća MZ-a Donji Hasić.

Regionalna sramota

Predsjednik Vijeća MZ-a u prethodnom mandatu Mijo Brandić upozorava na problem sela koje je, kaže nam, regionalna sramota. - Radi se divljem deponiju koji se nalazi u Donjem Hasiću, i to na privatnim parcelama. Svi naši pokušaji da upozorimo na tu ekološku bombu ostali su bezuspješni, a deponij se nekontrolirano širi i prijeti zarazom, osobito ljeti. Općinska obećanja da će se bar deponij urediti ostaju neispunjena, pa želimo i preko Večernjeg lista uputiti apel mjerodavnima - kazao je Mijo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije