Vjekoslav Bevanda

Deponenti više ne mogu doći u krizu

30.03.2018.
u 19:30

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog Zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine, koji je predložio Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita, u čijem su sastavu državni i entitetski ministri financija i guverner Centralne banke BiH, piše Večernji list BiH. Ovo je jedan iz seta od pet reformskih zakona kojim se unapređuje financijska stabilnost u Bosni i Hercegovini. Istodobno se jača transparentnost i vrši usklađivanje ovog zakona s odgovarajućim smjernicama Europske unije.

Bolja zaštita

Novim zakonom omogućena je bolja zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH te je uvedena mogućnost restrukturiranja banaka. Propisano je da banke koje dobiju dozvolu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski ulaze u proces osiguranja depozita. Prijedlog zakona bit će upućen Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po skraćenoj proceduri. - Parlament je u nekoliko navrata obarao ovaj dokument. Sada smo ga jednoglasno usvojili na Vijeću ministara. To je zakon koji je reformski i on je kruna zakona koji su doneseni na entitetskim razinama, vezani uz Zakon o bankama i Zakon o agencijama za bankarstvo. Bit ovoga zakona je formiranje fonda za restrukturiranje banaka da nam se ne bi dogodilo da nemamo alate u ruci ako dođe do određenih situacija. Najvažniji dio je u tome da deponenti više ne mogu doći u krizu. Ako dođe do problema s poslovanjem, vlasnici odgovaraju svojim kapitalom i to je glavni iskorak - rekao je jučer za Večernji list ministar financija i riznice Bosne i Hercegovine. Ranije je o ovom zakonu bilo mnogo sporova jer su stranke iz oporbe smatrale kako se na ovaj način dio nadležnosti entiteta prebacuje na državu.

Nema prijenosa nadležnosti

- Oporba je smatrala kako kroz ovaj zakon dolazi do prijenosa nadležnosti s entiteta na državu, ali odgovorno tvrdim kako to nije slučaj. Nema prijenosa nikakvih nadležnosti, nema formiranja novih agencija, nego uređujemo cijeli sektor ovim zakonom - zaključio je Bevanda u izjavi za Večernji list. Ostaje još vidjeti kako će Zakon proći u državnom Parlamentu. Već odavno je poznato kako vladajuća većina ne postoji jer je veći broj zastupnika SDA i SDS napustio stranke koje su ih dovele u zastupničke klupe. Većina ovisi o točci dnevnog reda, a i sam Bevanda kaže kako nitko ne može reći hoće li Zakon u Parlamentu dobiti potrebnu većinu ili ne. - To što je Zakon jednoglasno usvojen na Vijeću ministara poruka je i Parlamentu, ali nitko ne može reći što će se dogoditi, odnosno, hoće li biti usvojen - smatra Bevanda. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije