Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Demokracija u BiH: Režim hibridni, među najlošijima u Europi

Opći zaključak jeste da je 2020. bila loša za demokraciju širom svijeta. Od 167 zemalja obuhvaćenih analizom, Bosna i Hercegovina je na 101. mjestu.
24. veljače 2021. u 19:22 0 komentara 183 prikaza
Foto: The economist

Utjecajni britanski magazin The Economist je u izvješću o demokraciji za prošlu godinu režim u Bosni i Hercegovini okarakterizirao kao hibridni. Time smo među najlošije rangiranim državama u Europi.

Opći zaključak jeste da je 2020. bila loša za demokraciju širom svijeta. Od 167 zemalja obuhvaćenih analizom, Bosna i Hercegovina je na 101. mjestu.

Na Starom kontinentu su lošije rangirane Turska, Rusija i Bjelorusija. Režim u Turskoj je također okarakteriziran kao hibridni, dok su režimi u Rusiji i Bjelorusiji okarakterizirani kao autoritarni.

Od republika bivše Jugoslavije najbolje je pozicionirana Slovenija - na 35. mjestu, piše Klix.ba. 

Hibridni režim je mješavina autokratskog i demokratskog režima. Pored autoritarnih i hibridnih, zemlje su svrstavane u djelomično demokratske i u potpunosti demokratske režime.

Najbolje rangirana država na svijetu je Norveška, dok je najlošije rangirana, očekivano, Sjeverna Koreja. Također je očekivano da su države euroatlantskog svijeta najbolje ocijenjene, a to se prije svega odnosi na one skandinavske.

U Economistu su restriktivne mjere protiv pandemije koronavirusa naveli kao razlog narušavanja demokracije. Podsjetili su da postojanje izbora nije po sebi pokazatelj da je društvo demokratsko. Zbog toga su analizirani i razina pluralizma, funkcionalnost vlasti, politička participacija, koliko je politička kultura demokratična i kakvo je stanje ljudskih prava.

Naglasili su da samo 8,4 posto svjetske populacije živi u potpuno demokratskim režimima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.