rim

Delegacija MO i OSBiH na sastanku SEDM u Rimu

delegacja
18.10.2016.
u 14:30

 Delegacija Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, koju je predvodila ministrica Marina Pendeš, sudjelovala je danas na sastanku Incijative ministara obrane zemalja jugoistočne Europe (SEDM - South-Eastern Europe Defence Ministerial) koji se održava u Rimu.

Pendeš je u svom govoru istakla da je sveobuhvatni regionalni pristup sigurnosnim pitanjima najbolje sredstvo za rješavanje mnogih sigurnosnih izazova i prijetnji u cilju izgradnje sigurnog i stabilanog regiona, te da postoji dosta prostora za regionalnu saradnju i zajedničke aktivnosti koje mogu povećati napore u području podrške civilnom društvu.

- SEDM inicijativa je, sa stanovišta Bosne i Hercegovine, jedna od najznačajnijih regionalnih inicijativa koja je usmjerena na unapređenje sigurnosti, stabilnosti i boljeg međusobnog razumijevanja u jugoistočnoj Europi - kazala je Pendeš, izrazivši uvjerenje da će zemlje jugoistočne Europe i dalje raditi na izazovima, zahtjevima i ciljevima politike koje se odnose na nove asimetrične prijetnje.

Posebno je istakla učešće Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u operacijama podrške koje, kako je kazala, "može imati regionalni pečat u bliskoj budućnosti, bilo kroz angažman SEEBRIG elemenata ili putem drugih regionalnih aranžmana", kao i angažman Oružanih snaga BiH u IR Afganistan i sudjelovanje Bosne i Hercegovine u međunarodnoj koaliciji u borbi protiv terorizma.

Na kraju sastanka, Pendeš je istakla podršku radnim grupama vezanim za strateški pregled i reviziju Sporazuma o Multinacionalnim mirovnim snagama jugoistočne Europe (MPFSEE), a na kraju sastanka usvojena je Zajednička izjava.

SEDM inicijativa pokrenuta je na sastanku ministara obrane u Tirani, u ožujku 1996., a njen osnovni cilj je unapređivanje razumijevanja i intenziviranje političko-vojne suradnje, kao i jačanje sigurnosti u jugoistočnoj Europi, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?