susret

Delegacija Ministarstva obrane Makedonije posjetila MOBiH

Pendeš
20.10.2016.
u 14:08

Republika Makedonija i Bosna i Hercegovina dijele iste vrijednosti i jednake međunarodne ciljeve koji se odnose na pristupanje europskim i euroatlantskim integracijama, odnosno proces približavanja članstvu u Europskoj uniji i NATO-savezu.

Istaknuto je to danas u Sarajevu nakon susreta delegacije makedonskog Ministarstva obrane s ministrom Zoranom Jolevskim na čelu i najviših dužnosnika obrambenih struktura Bosne i Hercegovine.   

Ministar obrane R Makedonije Zoran Jolevski ocijenio je kako su odnosi dviju zemalja na izvrsnom nivou, naglašavajući spremnost za daljnji razvoj i unapređenje suradnje u obrambenom sektoru.

Visoki gost je nakon razgovora u Ministarstvu obrane BiH kazao da su ministarstva obrane Bosne i Hercegovine i Makedonije angažirana na velikom broju zajedničkih projekata u sklopu procesa približavanja euroatlantskim integracijama, fokusirajući se na značaj razmjene iskustava i jačanja bilateralne suradnje u oblasti obuke pripadnika oružanih snaga dviju zemalja.

Uz dobrodošlicu ministru Jolevskom i delegaciji, ministrica obrane BiH Marina Pendeš iskazala je zahvalnost u povodu edukacije određenog broja pripadnika Oružanih snaga BiH u Vojnoj akademiji u R. Makedoniji, te uime Ministarstva obrane BiH iskazala spremnost za prihvat pripadnika makedonskih odbrambenih struktura u Centar za obuku za mirovne operacije (PSOTC) i školu OSBiH za deminiranje.  

Istovremeno, podsjetila je da je nedavno u Skopju otvoren centar koji se odnosi na snage za djelovanje na regionalnom nivou u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća (Balkan Medical Task Force).

Sugovornici su istaknuli odlučnost da istraju na zajedničkim ciljevima, uključujući i suzbijanje prijetnji koje se tiču terorizma i organiziranog kriminala, što, uz zajedničko sudjelovanje u mirovnim misijama, podrazumjeva širok dijapazon buduće suradnje.  

Potvrđena je i obostrana spremnost za daljnje jačanje prijateljskih veza, uz ocjenu da R Makedonija i Bosna i Hercegovina, kao i ministarstva obrane dviju zemalja nemaju otvorenih pitanja, te da dijele zajedničke interese i ciljeve.

Delegacija Ministarstva obrane R Makedonije u posjeti je Ministarstvu obrane BiH, a na poziv ministrice obrane BiH Marine Pendeš.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije