sjednica

Deklaracija HNS bit će 
obveza svih stranaka

hns
14.02.2015.
u 10:10

Do sada je sudjelovanje na saboru HNS-a potvrdilo 450 izabranih dužnosnika Hrvata u BiH, a očekuje se da će ih biti ukupno 600 na zasjedanju u Mostaru

Predsjedništvo Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) BiH održalo je jučer sjednicu na kojoj su razmatrane pripreme za 6. zasjedanje Hrvatskoga narodnoga sabora koje je ranije zakazano za 28. veljače u Mostaru. Predsjedništvo je analiziralo temeljne dokumenti koji će biti usvojeni na ovom zasjedanju HNS-a, od Statuta, poslovnika i deklaracije koja će, po riječima predsjednika HNS-a BiH Dragana Čovića, biti obveza za sve političke dužnosnike i stranke Hrvata, ali i sve intelektualce, nevladine organizacije i institucije koje će sudjelovati u njegovu radu.

Otvoren svima

“Što se tiče deklaracije, ona će biti nešto sadržajnija u odnosu na dosadašnje i definirat će sav program koji je bio sažet u hrvatskom odgovoru s kojim su stranke HNS-a nastupile na posljednjim izborima kada su u pitanju BiH i njezino uređenje, položaj hrvatskog naroda i očekivanja od projekata koji su ispred nas u pogledu euroatlantskog puta, socijalne politike”, rekao je Čović. Objasnio je da se HNS otvorio velikom broju institucija, ali i da će predstavljati obvezu za sve koji budu sudjelovali u njegovu radu. “Svi će imati obvezu provoditi deklaraciju. Suzit će se prostor za bitno odstupanje od ključnih odluka sabora svima onima koji se žele vezati za HNS”, objasnio je Čović. Tajništvo HNS-a je na jučerašnjoj sjednici predstavilo informaciju kako je do sada stiglo više od 450 potpisanih izjava zastupnika i dužnosnika sa svih razina koji prihvaćaju dokumente HNS-a s prethodnih 5 zasjedanja, a sljedećih dana očekuje ih se još.

Analiza do petka

“Moram reći da postoji ogromni interes za sudjelovanje na saboru. Ima i stranaka koje uopće nisu odgovorile. Bilo je i nekih stranaka koje su uputile odgovore i poruke oko uređenja BiH. Čak imamo i situacije da su pojedine stranke rekle jedno, a njihovi dužnosnici na određenim razinama da prihvaćaju sve dokumente HNS-a i da žele biti na saboru. Zadovoljan sam odzivom na sabor”, objasnio je Čović nakon sjednice. Najavio je da će se zbog novih okolnosti izmijeniti i dio Statuta koji je predviđao da trećinu članova Predsjedništva HNS-a čine predsjednici stranaka, te da se dvije trećine biraju na saboru. Objasnio je kako bi takvo tijelo bilo neoperativno te ne bi moglo donositi odluke. Do nove sjednice Predsjedništva HNS-a, koja je predviđena sljedećeg petka, trebali bi biti usuglašeni svi dokumenti za održavanje Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?