Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Deficit Zavoda veći od 113 milijuna

Isplata mirovina će, kako je to odlučeno na sjednici Upravnog odbora ovog zavoda početi u srijedu, 7. siječnja, međutim, nitko sa sigurnošću ne može reći dokad će ta isplata trajati
03. siječnja 2015. u 09:49 0 komentara 508 prikaza
Umirovljenici varali drzavu
Foto: VL FOTO

Federalni zavod MIO već neko vrijeme muku muči s dobivanjem novca potrebnog za isplatu mirovina. Situacija u ovom fondu je ozbiljna, a ni ovaj mjesec neće biti novca da se sve mirovine isplate odjednom. Isplata će, kako je to odlučeno na sjednici Upravnog odbora ovog zavoda početi u srijedu, 7. siječnja, međutim, nitko sa sigurnošću ne može reći dokad će ta isplata trajati, odnosno kojeg će datuma biti završena isplata. Naime, prošli mjesec su korisnici mirovina Federalnog zavoda MIO koji žive u inozemstvu mirovinu dobili tek nakon Božića. Sve i ovoga puta ovisi o priljevu sredstava, odnosno uplati doprinosa. Postojeći doprinosi ne osiguravaju isplatu mirovina ni na sadašnjoj razini, a umirovljenicima je sve teže te najavljuju mogućnost organiziranja prosvjeda, kazao je nedavno Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza udruga umirovljenika FBiH. Naglasio je i da je neophodna reforma mirovinskog sustava, što vlast odgađa. - Treba naglasiti kako je preneseni deficit u Zavodu MIO FBiH iz 2013. godine 65 milijuna KM. A u prvih devet mjeseci prošle godine iznosio je 48,5 milijuna KM. Postojeći doprinosi ne osiguravaju isplatu mirovina ni na sadašnjoj razini. Zbog toga u financijskom planu Federalnog zavoda MIO za iduću godinu nije predviđeno povećanje mirovina ni za jednu KM. A zna se kakva je situacija među umirovljenicima - kaže Omerefendić. Naglašava da je, kada se uzme u obzir sve to, situacija iznimno teška. S druge strane, iz općinskih udruga sve više podsjećaju na prosvjede kao na način borbe za prava. I do toga će doći ako se nešto ne promijeni - upozorava Omerefendić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.