Razgovor s direktorom BHANSA-e

Davorin Primorac: Do kraja 2019. godine potpuno ćemo preuzeti kontrolu zračnog prometa iznad BiH

18.12.2017.
u 07:00

Malo je oblasti u kojima je Bosna i Hercegovina ostvarila tako vidljiv napredak kao što je to kontrola zračnog prometa. Do prije samo nekoliko godina BiH nije imala skoro nikakve kapacitete u toj oblasti, a sada je na pragu potpunog preuzimanja kontrole na svom nebu. Osim toga, intenzivna regionalna suradnja rezultirala je time da je Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) postala značajan čimbenik u provedbi inicijative EU za uspostavu Jedinstvenog europskog neba (Single European Sky). Direktor BHANSA-e Davorin Primorac ističe kako je mnogo razloga za zadovoljstvo.

BHANSA je od prije tri godine najmlađi pružatelj usluga zračne plovidbe u Europi. Kakvi su rezultati nakon tri godine?

- Razdoblje iza nas izuzetno je uspješno za BHANSA-u, a što je najvažnije, izravnu korist od svih ovih aktivnosti imaju i država i društvo. Samo u prvoj polovini ove godine ostvareno je nekoliko važnih ciljeva. Naime, BHANSA je počela s pružanjem usluga iz Centra oblasne kontrole leta (ACC) - Operativna jedinica u Banjoj Luci (ATCU II). Uloženi su značajni napori za produljenje radnog vremena kontrole letenja na zračnoj luci u Tuzli, čime smo doprinijeli da ova zračna luka višestruko poveća promet putnika i robe. Za potrebe BHANSA-e počeo je i najveći projekt školovanja kontrolora zračnog prometa u povijesti Europe. Slobodno mogu kazati da je BNANSA izrasla u respektabilnu agenciju, što je prepoznato i u europskim razmjerima. Za zemlju koja ne tako davno nije imala skoro nikakve kapacitete za kontrolu zračne plovidbe u svom zračnom prostoru, ovo je ogroman uspjeh.

Koliki je zračni promet iznad BiH i kako to utječe na prihode koje ostvaruje BHANSA?

- Kroz sigurno i učinkovito pružanje usluga u zračnoj plovidbi, BHANSA iz godine u godinu kontinuirano ostvaruje povećanje kapaciteta u svom zračnom prostoru. Od početka ove godine do kraja studenoga u zračnom prostoru BiH bila su 337.424 leta, što je za 37.844 leta ili 12,63% više nego u istom razdoblju 2016. godine. Samim time ostvaren je i značajan rast prihoda koje ubiremo. Jedan od glavnih razloga povećanja prometa je uvođenje prostora slobodnog planiranja letenja kroz projekt SEAFRA koji smo realizirali zajedno s pružateljima usluga iz susjednih država.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?