29. rođendan 106. oraške brigade HVO-a

Datumi ispisani herojstvima i krvlju najhrabrijih sinova Posavine

16.05.2021.
u 11:55

„Zajedno u ratu, zajedno u miru“ slogan je sadržaja kojima je obilježena 29. obljetnica 106 oraške HVO brigade, stožerne i najbrojnije HVO brigade. Svoje domoljublje potvrdili su onim što je najvrjednije, životima najhrabrijih Sinova Posavine.

- Branitelji 106. brigade HVO-a pokazali su spremnost da ostanu i bore se na život i smrt kako bi sačuvali svoja vjekovna ognjišta i niti u jednom trenutku nismo imali sumnje da ćemo ostati i opstati na ovim prostorima, poručuje Ilija Mišković, predsjednik UDiVDR-a općine Orašje. Obljetnica je bila prije svega u znaku sjećanja na poginule pripadnike herojske postrojbe. Za obranu svojih domova i današnju slobodu  svoj život je ugradio u temelje današnje slobode 271 pripadnik brigade, a oko 1200 ih je ranjeno. Povijesne su to činjenice ispisane krvlju najhrabrijih domoljuba Posavine, nepokolebljivih, neustrašivih i odlučnih bojovnika u borbi da obrane svoje i ostanu na svome.           

Branili svoje domove

Podsjetimo, u napadima na prostor općine Orašje neprijatelj je koristio sva raspoloživa sredstva, koristeći čak bojne otrove, suzavce i druga međunarodnim konvencijama nedopuštena sredstva, međutim budnost, hrabrost, odlučnost i nepokolebljivost branitelja u obrani svojeg doma nisu dali niti najmanje šanse srpskom agresoru da kroči na teritorij pod nadzorom branitelja iz sastava 106.brigade HVO-a, zapisano je u povijesnoj istini obrane Posavine. Mnogim vojnim analitičarima nije bilo jasno kako je to neprobojna obrana oraške Posavine bila, i kako je nepokorena opstala. To jedino mogu znati i svjedočiti pripadnici 106.brigade HVO-a Orašje, jer njihova poruka za vrijeme najžešće neprijateljske  ofenzive 1995.godine, odaslana u svijet tih dana, bila je „Željeli smo ostati po svaku cijenu, živi ili mrtvi“. 

Herojski ratni put postrojbe

Prijatelji Posavine i rado viđeni gosti i ove su godine bili predstavnici 145 brigade HV-a koji su u najtežim trenucima pomagali obranu i u koju su ugradili živote svojih pripadnika. Njima u spomen u „Polju“ u Vidovicama podignuto je Spomen obilježje uz koju su položeni vijenci, zapaljene svijeće, a opijelo je izmolio župnik vlč. Josip Senjak.-Imena uklesana na spomen obilježju su imena ugrađena u slobodu ovog hrvatskog dijela Bosanske Posavine. Mi kao 145 brigada HV-a bili smo na ovom dijelu ratišta, imali smo nekoliko desetaka ranjenih, dali smo doprinos u obrani i dok smo živi ova će se tradicija poštovati, kazao nam je pukovnik HV Željko Radovanović, predstavnik Udruge veterana 145 brigade HV i izaslanik podpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja. Sveta misa je potom služena u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Orašju. Nadahnute riječi sa oltara uputio je župnik fra Bono Kovačević. –Ovakvi datumi vrijeme su podsjećanja na žrtvu Sinova Posavine koju su ugradili za obranu, međutim, poručio je fra Bono, svaki dan treba živjeti obljetnicu, moliti i prisjećati se te najveće žrtve. U znak sjećanja na poginule branitelje brojna izaslanstva su također položila vijence uz Spomen obilježja u Orašju.

Svečana akademija

Svečana akademija u povodu obljetnice oraške brigade započela je unošenjem ratnog stijega 106 oraške HVO brigade (stijeg unio Mario Baotić, sin poginulog branitelja i predsjednik županijske Udruge  poginulih, umrlih i nestalih branitelja ŽP) u prostor oraške kino dvorane, uz nazočnost branitelja, članova obitelji poginulih i umrlih branitelja, RVI, generala, prijatelja postrojbe, predstavnika civilnih struktura vlasti, te zapovjednika 106 HVO brigade kojima se, poručio je sa govornice u prigodnom obraćanju načelnik općine Marijan Oršolić, danas sudi što su svoje branili. Ministar branitelja Marijan Kopić je kao maloljetnik bio pripadnik postrojbe, a to je životno iskustvo i ratne slike, kaže, ispunjeno najvećim mogućim domoljubljem i herojstvima branitelja.

- Opstali smo zahvaljujući našoj herojskoj borbi i dokazali da ovo malo područje sa vjerom u Boga, domoljubljem i viteškim srcem može se oduprijeti daleko moćnijem neprijatelju, poručio je ministar Kopić. U ime predsjedništva HNS-a obratio se general Vlado Džoić te izrazio uvjerenje kako u Orašju treba poniknuti Trg branitelja 106 oraške HVO brigade, a ulice nositi imena po poginulim braniteljima. Prenio je pozdrave od branitelja 145 HV brigade pukovnik Radovanović, a na kraju se obratio u ime Organizacijskoga odbora i Ilija Mišković još jednom apelirajući na cijelu zajednicu da branitelji moraju biti prioritet.

- Iza samozatajnih posavskih branitelja su brojni primjeri herojstava obrane jer prolijevali smo vlastitu, krv, znoj i suze, dali svoje najbolje godine života, najhrabrije Sinove Posavine. Možemo biti ponosni što smo bili graditelji naše slavne povijesti. Stoga danas cijeloj zajednici braniteljska populacija mora biti prioritet, poručio je predsjednik UDiVDR-a Ilija Mišković.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije