Još bez odluke

Datum i referendum o Sudu i Tužiteljstvu krajnje neizvjestan

Banjaluka 26.11.2013 Palata predsjednika RS Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske Foto Dejan Moconja
26.09.2015.
u 06:30

Referendum je ponovno ujedinio Zapad u osudi Milorada Dodika

Još jedan korak potreban je kako bi se raspisao referendum o pravosuđu BiH u Republici Srpskoj koji bi se trebao onda najranije održati u prosincu ove godine, piše Večernji list. Zabunu oko mogućeg datuma provedbe referenduma izazvala je objava odluke Ustavnog suda RS kojim je odbačen prigovor Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS na odluku o organiziranju takvog izjašnjavanja pa se vjerovalo kako bi se referendum trebao održati 15. studenoga. Ministar pravosuđa Republike Srpske Anton Kasipović opovrgnuo je jučer kako će se u tom entitetu tada i provesti referendum o radu Suda i Tužiteljstva BiH.

Cvijanović: Idemo dalje

Objasnio je da se nastavlja s pripremama za referendum, no kazao je kako još uvijek nije na zakonom propisani način objavljena odluka entitetskog Parlamenta o njegovoj provedbi pa još ne može biti riječi o rokovima. "Odluku treba objaviti Narodna skupština Republike Srpske i tek nakon te objave teku rokovi", kazao je Kasipović. Odluka Parlamenta o referendumu još nije objavljena u Službenom glasniku RS pa nisu ni počeli teći rokovi za njegovu provedbu, kazao je entitetski ministar. Ranije je utvrđeno kako će referendum biti organiziran u prvoj nedjelji po isteku roka od 50 dana od trenutka službene objave. Bude li referendum održan, građani RS izjašnjavat će se o tome "podržavaju li neustavno i neovlašteno nametanje zakona od visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a posebice nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru RS-a". Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović u petak je kazala kako referendum ponovno pokazuje da u BiH ne postoji jedinstveno stajalište o brojnim značajnim pitanjima. "Nismo ni očekivali nekakvu drugu reakciju osim otpora kada su u pitanju bošnjačke političke stranke i kada je u pitanju međunarodni čimbenik koji ovdje uporno brani poziciju visokog predstavnika", kazala je Cvijanović novinarima ustvrdivši kako su intervencije međunarodne zajednice u BiH u protekla dva desetljeća zapravo otežale njeno funkcioniranje.

Oštro protiv

Najava referenduma izazvala je oštro protivljenje međunarodne zajednice i bošnjačkih dužnosnika, uz ocjenu kako je riječ o protuustavnom činu jer jedan entitet dovodi u pitanje rad tijela vlasti na državnoj razini. Predstavnici Bošnjaka sada spremaju žalbu Ustavnom sudu BiH, a oporba u RS-u ne vjeruje da će se referendum ikad održati. Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, rekao je kako je ovaj klub i ranije najavio da će se boriti svim pravnim sredstvima. "Mi sad imamo sve pretpostavke za podnošenje žalbe pred Ustavnim sudom BiH i ona će zasigurno ići", rekao je Hadžiomerović. Vukota Govedarica, šef Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a, smatra i da se referendum neće održati te, ako se i održi, da neće donijeti nikakav konkretan rezultat.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?