Inflacija i ekonomska kriza utječu i na vrijednost darova

Darovi će se kupovati, tradicija održati, ali skromnije nego prije

kupovina
Thinskstock
27.11.2022.
u 20:57

Što su blagdani bliže, sve češće razmišljamo o tome kako ćemo organizirati svoje vrijeme, ali i svoj novac. Mnogi uobičajeni savjeti ove godine jednostavno ne vrijede

Svaka ekonomska kriza barem privremeno mijenja navike potrošača, ovisno o tome kako se mijenjaju okolnosti na tržištu rada, uvjeti kreditiranja i raste li zabrinutost za financijsku sigurnost u nesigurnim vremenima, piše Večernji list BiH.

Pred nama je vrijeme blagdana, a Božić je za mnoge najljepše doba godine. Kupnja savršenog božićnog dara za naše najmilije može predstavljati veliki stres, osobito u situaciji kad većina građana posljednjih mjeseci nema dovoljno novca ni za najosnovnije.

Uglavnom slatkiši

Što su blagdani bliže, sve češće razmišljamo o tome kako ćemo organizirati svoje vrijeme, ali i svoj novac. Mnogi uobičajeni savjeti ove godine jednostavno ne vrijede.

Na dan sv. Nikole obično se darivaju djeca mlađe dobi manjim darom. Dar bi trebao biti više simboličan i obično je manji od dara koji se daje za Božić. Bit darivanja djece na Sv. Nikolu nije u primanju velikih darova, nego bi fokus trebao biti na dijeljenju i davanju drugima, prema uzoru na sv. Nikolu. Zbog toga su darovi na Sv. Nikolu relativno jednostavni i mali. Nakon Svetog Nikole stiže Božić, a tada, uz darove za djecu, mnogi kupuju i darove za odrasle članove obitelji i prijatelje. U današnjem vremenu očekivanja djece vezana uz božićne i darove za Sv. Nikolu postaju sve veća i veća. Ne može se reći sa sigurnošću kako su današnja enormna očekivanja vezana uz darove postala standard, ali nekada su djeca sretno slavila Sv. Nikolu i Božić s mnogo, mnogo manje. No, po svemu sudeći, ove godine darovi će biti skromniji, a mnogi su prisiljeni i suziti krug onih za koje će kupovati darove.

- Prije sam za Svetog Nikolu kupovala darove djeci iz uže obitelji, ali i djeci kumova, prijatelja. Ove godine, iako bih to rado učinila, neću kupovati darove djeci izvan uže obitelji. Planiram otići do Lidla u Hrvatskoj, kupiti slatkiša i napraviti darove i za Sv. Nikolu i Božić. Igračke, posebno one skuplje, ne dolaze u obzir jer nam se kućni proračun prilično smanjio zbog poskupljenja. No, tradiciju ćemo, osobito zbog djece, ipak održati - kaže nam Ana.

Nemalo je onih koji preživljavaju uz pomoć rodbine iz inozemstva, tako će biti i za ovogodišnje blagdane.

- Preživjeti mjesec u BiH s plaćama koje imamo odavno je postalo nemoguća misija. Radimo suprug i ja, no unatoč tomu, novca je premalo za hranu, režije, odjeću, obuću... Na sreću, brat i sestra su mi u Njemačkoj pa pomognu koliko mogu, pošalju djeci odjeće jer je jeftinija nego ovamo, pošalju novac. Već su nam najavili da šalju djeci za Sv. Nikolu slatkiše i igračke, a za Božić će doći i tada uobičajeno stižu i vrjedniji darovi djeci. Mi ćemo im za Sv. Nikolu staviti nešto slatkiša u čizmice kako bismo sačuvali tradiciju, za neke igračke jednostavno nemamo novca - kaže jedna mama iz Mostara. Ima i onih kojima financije još uvijek nisu problem i darivanje im čini zadovoljstvo.

- Već sam počela s kupnjom darova. Želim iskoristiti sniženja za Crni petak kako bih kupila veći dio darova. Prošle sam godine za darove potrošila 400 KM, ove godine to će sigurno koštati i više zbog poskupljenja. Manjoj djeci kupujemo slatkiše i igračke, starijoj obično damo novac, a starijim članovima obitelji po sitnicu. To je tradicija, želim je očuvati, a za sada još uvijek to možemo priuštiti - kaže nam Anita.

Uštedjeti novac

Za sve one koji nisu "sretnici", jer im je rodbina ostala u BiH, donosimo nekoliko savjeta kako najjednostavnije dostojno proslaviti blagdane i uštedjeti novac.

Ako planirate kupovati darove, koji su prešli u tradiciju, pogledajte popis želja i svakom članu obitelji dodijelite iznos novca koji ćete potrošiti za njegov dar. Najjeftinije ćete proći ako imate malo mašte i slobodnog vremena jer nekima od njih možete i sami napraviti zanimljiv dar.

Cijela situacija koliko potrošiti, što kupiti često, kada sve prođe, može dovesti do depresije, upozoravaju psiholozi i kažu: "Provedite blagdane s obitelji i prijateljima, recite im da ih volite i ne zamarajte se materijalnim". •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?